Rýže
- krátkozrnná hnědá rýže 70 g
- jablečný ocet 1 lžíce
- sójová omáčka tamari 1 lžíce
- Sůl
- čerstvý fenykl 1 bulva
- červená paprika 2 ks
- Olivový olej
- zralé avokado 1 ks
- čerstvý koriandr 2 snítky
- sezamová semínka 2 lžíce
Zálivka
- česnek, neoloupaný 4 stroužky
- Olivový olej 3 lžíce
- jablečný ocet 2 lžičky
- sójová omáčka tamari 1 lžička
Postup přípravy
- Rýži propláchněte a uvařte s octem, tamari a solí doměkka, trvá to zhruba 40 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Fenykl rozkrájejte podélně na plátky a papriky na osminy. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte 15–20 minut, až začnou okraje fenyklu a paprik hnědnout. Zhruba po 5–10 minutách přidejte do trouby česnek a pečte ho 10 minut doměkka. Nechte mírně zchladnout.
- Avokádo zbavte pecky, oloupejte ho a dužinu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Pečenou zeleninu pokrájejte nahrubo, koriandr nadrobno a vmíchejte do mírně zchladlé rýže spolu se sezamem.
- Upečený česnek oloupejte, dužinu rozmačkejte vidličkou a promíchejte se zbylými surovinami na zálivku. Přelijte přes rýži a ozdobte ji koriandrem.