Rýže
- hnědá rýže (krátkozrnná ) 70 g
- jablečný ocet 1 lžíce
- sójová omáčka (tamari) 1 lžíce
- fenykl (čerstvý ) 1 bulva
- červená paprika 2 ks
- olivový olej
- avokádo (zralé ) 1 ks
- koriandr (čerstvý ) 2 snítky
- sezamová semínka 2 lžíce
- sůl
Zálivka
- česnek (neoloupaný) 4 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- jablečný ocet 2 lžičky
- sójová omáčka (tamari) 1 lžička
Postup přípravy
- Rýži propláchněte a uvařte s octem, tamari a solí doměkka, trvá to zhruba 40 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Fenykl rozkrájejte podélně na plátky a papriky na osminy. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte 15–20 minut, až začnou okraje fenyklu a paprik hnědnout. Zhruba po 5–10 minutách přidejte do trouby česnek a pečte ho 10 minut doměkka. Nechte mírně zchladnout.
- Avokádo zbavte pecky, oloupejte ho a dužinu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Pečenou zeleninu pokrájejte nahrubo, koriandr nadrobno a vmíchejte do mírně zchladlé rýže spolu se sezamem.
- Upečený česnek oloupejte, dužinu rozmačkejte vidličkou a promíchejte se zbylými surovinami na zálivku. Přelijte přes rýži a ozdobte ji koriandrem.