Suroviny
- křepelka 1 ks
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- sušený tymián 3 snítky
- česnek 1 stroužek
- extra virgin olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Křepelku osolte na kůži a lehce i uvnitř. Postrouhejte ji citronovou kůrou a kousek citronu vložte s tymiánem a oloupaným a naplocho rozmáčknutým česnekem dovnitř křepelky. Potřete ji zlehka olejem.
- Drátem propíchněte křepelku a ovažte jako dárek. Na řeznický hák uvažte delší provázek, provlékněte ho mezi dráty a křepelku zavěste půl metru nad oheň prsíčky nahoru. Prsa se nejsnáze vysušší, a proto musí směřovat od tepla.
- Křepelku pečte na středně silném žáru. Propečenost masa zkontrolujte po 30 minutách teploměrem – zapíchněte ho do stehna a pokud ukazuje přes 62 °C, křepelku otočte a dopečte prsa. Hlídejte je teploměrem každých 10 minut, péct by se měla asi 30 minut, znovu na teplotu přesahující 62 °C.
- Upečenou křepelku sejměte z háku a uložte na 5 minut na teplé místo mimo žár, aby se šťávy rovnoměrně rozlily. Bez ostychu ji jezte rukama a okusujte kosti. Pokud trváte na příboru a příloze, hodí se k ní brambory v popelu s tvarohovou majonézou nebo chlebová placka potřená chimichurri omáčkou.
PRIMA TIP: Doma upečte křepelku v troubě. Buď na teplotu 60 °C tak dlouho, až maso v prsou dosáhne stejné teploty – zhruba 45 minut až 1 hodinu, nebo velmi rychle, 12–15 minut v troubě rozehřáté na 250 °C. V obou variantách budete mít křehké a šťavnaté maso, ale poměrně světlou kůži. Křepelku nechte lehce vychladnout a odpočinout. Potom ji opečte ve vyšší pánvi na spoustě másla, ať si pochutnáte i na její kůži.