Marek Pavala

Zavěšená křepelka s citronem a tymiánem pečená nad ohněm

Moje hodnocení
5x

Křepelka je drobný pták s masem podobným kuřeti s lehkým nádechem zvěřiny. Její jemnou sofistikovanou chuť podtrhne střídmý tymián a citronová kůra. Nemá téměř žádný tuk, a proto je třeba ji péct pozvolna – zavěšení nad plápolajícím ohněm umožňuje kontrolu a zároveň se přitom opeče i kůže a maso se nevysuší. Ideální výsledek s minimem úsilí podle Marka Pavaly.

1 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Křepelku osolte na kůži a lehce i uvnitř. Postrouhejte ji citronovou kůrou a kousek citronu vložte s tymiánem a oloupaným a naplocho rozmáčknutým česnekem dovnitř křepelky. Potřete ji zlehka olejem.
  2. Drátem propíchněte křepelku a ovažte jako dárek. Na řeznický hák uvažte delší provázek, provlékněte ho mezi dráty a křepelku zavěste půl metru nad oheň prsíčky nahoru. Prsa se nejsnáze vysušší, a proto musí směřovat od tepla.
  3. Křepelku pečte na středně silném žáru. Propečenost masa zkontrolujte po 30 minutách teploměrem – zapíchněte ho do stehna a pokud ukazuje přes 62 °C, křepelku otočte a dopečte prsa. Hlídejte je teploměrem každých 10 minut, péct by se měla asi 30 minut, znovu na teplotu přesahující 62 °C.
  4. Upečenou křepelku sejměte z háku a uložte na 5 minut na teplé místo mimo žár, aby se šťávy rovnoměrně rozlily. Bez ostychu ji jezte rukama a okusujte kosti. Pokud trváte na příboru a příloze, hodí se k ní brambory v popelu s tvarohovou majonézou nebo chlebová placka potřená chimichurri omáčkou.

PRIMA TIP: Doma upečte křepelku v troubě. Buď na teplotu 60 °C tak dlouho, až maso v prsou dosáhne stejné teploty – zhruba 45 minut až 1 hodinu, nebo velmi rychle, 12–15 minut v troubě rozehřáté na 250 °C. V obou variantách budete mít křehké a šťavnaté maso, ale poměrně světlou kůži. Křepelku nechte lehce vychladnout a odpočinout. Potom ji opečte ve vyšší pánvi na spoustě másla, ať si pochutnáte i na její kůži.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marek Pavala

Fuego Marek Pavala

Bible všech milovníků vaření na ohni, života v přírodě a klidu, který z ní sálá. Cítíte-li se běžnými návody svázaní, protože často nemáte všechny suroviny, nebo přístroje, tahle kniha vás osvobodí. Ukáže vám sto receptů, které si můžete připravit na otevřeném ohni bez zbytečného vážení a k tomu spoustu vyzkoušených praktických tipů, jak přežít v přírodě a hlavně jak si pobyt užít. Kniha začíná příběhem autora a Campu Fuego a pokračuje zábavným poučením a vysvětlením všeho o mase, od kuřete po chobotnici s důrazem na hovězí masa a steaky. Víc než 3500 kurzistů Campu Fuego je dostatečnou zárukou, že rady a recepty bezchybně fungují. Potěší i část o míchání drinků pod širým nebem a také zjištění, že všechny ty dobroty zvládnete připravit i doma v kuchyni. Stačí se jen odvázat.

www.campfuego.cz


Přečtěte si také

Recepty