Karin Stöttinger

Vrstvený salát do sklenice s kuskusem, jahodami, špenátem a fetou

Moje hodnocení
27x

Drobná zrnka kuskusu se postarají o fortelný základ delikátní kombinace sladkých šťavnatých jahod, lehkých zemitých lístků špenátu, křupavého červeného zelí a pikantního ovčího sýra. Arašídy, klíčky a vlašské ořechy dodají kontrast textur a výsledkem je sytý barevný oběd.

2 porce
30 minut

Salát

Kuskus

Dresink

Postup přípravy

  1. Vodu uvařte, česnek oloupejte a prolisujte do vroucí vody. Přidejte sójovou omáčku, bobkový list, lístky máty a strouhaný zázvor podle chuti, povařte 5 minut a vsypte kuskus. Promíchejte, přiklopte, odstavte a nechte nejméně 10 minut nabobtnat. Vmíchejte olivový olej a máslo.
  2. Špenát operte, odkrojte dlouhé stonky a nechte listy v celku. Jahody odstopkujte a rozkrájejte na čtvrtky. Z červeného zelí odstraňte vnější listy a hlávku nakrájejte na tenké proužky, ovčí sýr na kostičky. Arašídy a ořechy nasekejte nahrubo a pražte nasucho na pánvi dozlatova zhruba 5 minut.
  3. Do sklenice dejte nejprve kuskus, na něj listy špenátu, proužky zelí, kostičky sýra, čtvrtky jahod, opražené ořechy a klíčky.
  4. Jahody na dresink rozkrájejte na půlky a povařte je s 2 lžícemi vody na pyré. Přidejte k nim podmáslí, šťávu z citronu nebo limetky, špetku soli a sirup z agáve. Krátce promíchejte a vlijte do sklenice.

PRIMA TIP: Salát i dresink můžete připravit předchozí večer a uložit je odděleně do lednici. Nejméně hodinu před podáváním je vytáhněte, aby se při pokojové teplotě mohlo rozvinout jejich aroma.

Zdroj receptu

Karin Stöttinger

Anag Karin Stöttinger

Salát jako předkrm, hlavní chod nebo sladké překvapení, a také ideální jídlo na výlet nebo do kanceláře. Salát umí být jednoduchý, ale i rafinovaný, vždycky však nabytý chutěmi. Záleží jen na vás, jak popustíte uzdu své fantazii a recepty ze všech koutů světa se necháte inspirovat, nebo je alespoň napoprvé zkusíte podle autorky. Její kombinace chutí v salátu i dresinku jsou nevšední a baví malé i velké strávníky. Vrstvením do sklenice také umožníte každému, aby si namíchal salát podle svých preferencí a vyhnete se vybírání neoblíbených surovin.

Vydalo nakladatelství Anag.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů