Salát
- baby špenát 1 hrst
- jahody 6 ks
- červené zelí 1/8 hlávky
- feta 100 g
- arašídy 2 lžíce
- vlašské ořechy 2 lžíce
- klíčky 2 lžíce
Kuskus
- voda 150 ml
- česnek 2 stroužky
- sójová omáčka 2 lžíce
- bobkový list 1 ks
- máta (čerstvá ) 2 lístky
- zázvor (čerstvý,podle chuti)
- kuskus 120 g
- máslo 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
Dresink
- jahody 50 g (asi 3 středně velké jahody)
- podmáslí 50 ml
- citronová šťáva (nebo limetová šťáva) 1 lžíce
- sirup z agáve 1/2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Vodu uvařte, česnek oloupejte a prolisujte do vroucí vody. Přidejte sójovou omáčku, bobkový list, lístky máty a strouhaný zázvor podle chuti, povařte 5 minut a vsypte kuskus. Promíchejte, přiklopte, odstavte a nechte nejméně 10 minut nabobtnat. Vmíchejte olivový olej a máslo.
- Špenát operte, odkrojte dlouhé stonky a nechte listy v celku. Jahody odstopkujte a rozkrájejte na čtvrtky. Z červeného zelí odstraňte vnější listy a hlávku nakrájejte na tenké proužky, ovčí sýr na kostičky. Arašídy a ořechy nasekejte nahrubo a pražte nasucho na pánvi dozlatova zhruba 5 minut.
- Do sklenice dejte nejprve kuskus, na něj listy špenátu, proužky zelí, kostičky sýra, čtvrtky jahod, opražené ořechy a klíčky.
- Jahody na dresink rozkrájejte na půlky a povařte je s 2 lžícemi vody na pyré. Přidejte k nim podmáslí, šťávu z citronu nebo limetky, špetku soli a sirup z agáve. Krátce promíchejte a vlijte do sklenice.
PRIMA TIP: Salát i dresink můžete připravit předchozí večer a uložit je odděleně do lednici. Nejméně hodinu před podáváním je vytáhněte, aby se při pokojové teplotě mohlo rozvinout jejich aroma.