Karin Stöttinger

Vrstvený salát do sklenice s kuskusem, jahodami, špenátem a fetou

Moje hodnocení
13x

Drobná zrnka kuskusu se postarají o fortelný základ delikátní kombinace sladkých šťavnatých jahod, lehkých zemitých lístků špenátu, křupavého červeného zelí a pikantního ovčího sýra. Arašídy, klíčky a vlašské ořechy dodají kontrast textur a výsledkem je sytý barevný oběd.

2 porce
30 minut

Salát

Kuskus

Dresink

Postup přípravy

  1. Vodu uvařte, česnek oloupejte a prolisujte do vroucí vody. Přidejte sójovou omáčku, bobkový list, lístky máty a strouhaný zázvor podle chuti, povařte 5 minut a vsypte kuskus. Promíchejte, přiklopte, odstavte a nechte nejméně 10 minut nabobtnat. Vmíchejte olivový olej a máslo.
  2. Špenát operte, odkrojte dlouhé stonky a nechte listy v celku. Jahody odstopkujte a rozkrájejte na čtvrtky. Z červeného zelí odstraňte vnější listy a hlávku nakrájejte na tenké proužky, ovčí sýr na kostičky. Arašídy a ořechy nasekejte nahrubo a pražte nasucho na pánvi dozlatova zhruba 5 minut.
  3. Do sklenice dejte nejprve kuskus, na něj listy špenátu, proužky zelí, kostičky sýra, čtvrtky jahod, opražené ořechy a klíčky.
  4. Jahody na dresink rozkrájejte na půlky a povařte je s 2 lžícemi vody na pyré. Přidejte k nim podmáslí, šťávu z citronu nebo limetky, špetku soli a sirup z agáve. Krátce promíchejte a vlijte do sklenice.

PRIMA TIP: Salát i dresink můžete připravit předchozí večer a uložit je odděleně do lednici. Nejméně hodinu před podáváním je vytáhněte, aby se při pokojové teplotě mohlo rozvinout jejich aroma.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karin Stöttinger

Anag Karin Stöttinger

Salát jako předkrm, hlavní chod nebo sladké překvapení, a také ideální jídlo na výlet nebo do kanceláře. Salát umí být jednoduchý, ale i rafinovaný, vždycky však nabytý chutěmi. Záleží jen na vás, jak popustíte uzdu své fantazii a recepty ze všech koutů světa se necháte inspirovat, nebo je alespoň napoprvé zkusíte podle autorky. Její kombinace chutí v salátu i dresinku jsou nevšední a baví malé i velké strávníky. Vrstvením do sklenice také umožníte každému, aby si namíchal salát podle svých preferencí a vyhnete se vybírání neoblíbených surovin.

Vydalo nakladatelství Anag.


Přečtěte si také

Recepty