Najděte si recept
Na co máte chuť?

Moravský třený beránek
Velikonoce se blíží mílovými kroky a je načase přemýšlet, které dobroty připravíte na slavnostní stůl. Pokud ctíte tradice, bez beránka se neobejdete a my pro vás máme recept na beránka z Moravy :)
do 1 hodiny
1 ks porce
Suroviny (1 ks porce)
- Máslo 160 g
- Vejce 4 ks
- moučkový cukr, prosátý 300 g + na posypání
- hladká mouka, prosátá 300 g
- čerstvé selské mléko 1 dl
- Kypřicí prášek 1/2 sáčku
- kůra z poloviny bio citrónu
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Máslo, 4 žloutky a cukr utřete do pěny. Poté přidejte mléko a mouku, do které jste zamíchali prášek do pečiva a strouhanou citronovou kůru. Na závěr zlehka vmíchejte 4 bílky vyšlehané dotuha.
- Těsto vlijte do formy na beránka vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečte 45 minut při teplotě 180 °C. Zda je těsto dostatečně tuhé, se přesvědčíte špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky těsta, velikonoční beránek je hotový.
- Upečeného, trochu prochladlého beránka vyklopte a pocukrujte.
Moravský třený beránek, foto archiv Billa