Najděte si recept
Na co máte chuť?

Luxusní koprová omáčka
Láska, anebo také nenávist na první pohled – koprovka vzbuzuje silné emoce. My si ale troufáme tvrdit, že druhá reakce je důsledkem lajdáckého přístupu k této malé perle naší kuchyně, a že dáte-li jí šanci podle příkladu nestorky mezi našimi kuchařkami Juliany A. Fialové, může se nenávist rychle změnit v lásku.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- smetana (zkuste kombinaci 12% a 30%) 500 ml
- hrubá mouka 1,5–2 lžíce
- žloutky 2 ks
- čerstvý kopr 2 velké snítky
- ocet na dochucení
- sůl
- cukr 1 špetka
K podávání:
- vařené přední hovězí maso asi 750 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Smetanu lehce osolte, promíchejte s moukou, přidejte pouze stonky kopru a v silnostěnném kastrolu za stálého míchání pozvolna vařte asi 10 minut. Vyndejte stonky kopru a do omáčky vmíchejte žloutky, rozšlehané s trochou smetany. Omáčku pozvolna zahřejte, ale jen k bodu varu.
- Nakonec do omáčky vmíchejte najemno nasekané lístky kopru, osolte ji, oslaďte a dotáhněte octem podle chuti. Podávejte s vařeným hovězím masem nakrájeným přes vlákno na plátky (nebo s vejci uvařenými tak, aby žloutek zůstal ještě vláčný), a s knedlíky nebo vařenými bramborami.
PRIMA TIP: Pokud chcete, aby omáčka měla obzvlášť delikátní koprový nádech, povařte kopr zvlášť v troše vody s několika kapkami octa a omáčku dochuťte jen koprovým odvarem – kopr přeceďte přes sítko a obsah sítka ještě dobře vymačkejte.