Luxusní koprová omáčka

Moje hodnocení
6x

Láska, anebo také nenávist na první pohled – koprovka vzbuzuje silné emoce. My si ale troufáme tvrdit, že druhá reakce je důsledkem lajdáckého přístupu k této malé perle naší kuchyně, a že dáte-li jí šanci podle příkladu nestorky mezi našimi kuchařkami Juliany A. Fialové, může se nenávist rychle změnit v lásku.

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • smetana (zkuste kombinaci 12% a 30%) 500 ml
  • hrubá mouka 1,5–2 lžíce
  • žloutky 2 ks
  • čerstvý kopr 2 velké snítky
  • ocet na dochucení
  • sůl
  • cukr 1 špetka

K podávání

  • vařené přední hovězí maso asi 750 g

Postup přípravy

  1. Smetanu lehce osolte, promíchejte s moukou, přidejte pouze stonky kopru a v silnostěnném kastrolu za stálého míchání pozvolna vařte asi 10 minut. Vyndejte stonky kopru a do omáčky vmíchejte žloutky, rozšlehané s trochou smetany. Omáčku pozvolna zahřejte, ale jen k bodu varu.
  2. Nakonec do omáčky vmíchejte najemno nasekané lístky kopru, osolte ji, oslaďte a dotáhněte octem podle chuti. Podávejte s vařeným hovězím masem nakrájeným přes vlákno na plátky (nebo s vejci uvařenými tak, aby žloutek zůstal ještě vláčný), a s knedlíky nebo vařenými bramborami.

PRIMA TIP: Pokud chcete, aby omáčka měla obzvlášť delikátní koprový nádech, povařte kopr zvlášť v troše vody s několika kapkami octa a omáčku dochuťte jen koprovým odvarem – kopr přeceďte přes sítko a obsah sítka ještě dobře vymačkejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty