Suroviny
- jahody 16 ks
- med 2 lžíce
- balzamiková redukce 1 lžíce
- jasmínová rýže Lagris 200 g
- voda 400 ml
- strouhaná citronová kůra 1 lžíce
- cukr krupice 8 lžic
- vanilkový lusk 1 ks
- kokosové mléko 800 ml
- čerstvě namletý pepř podle chuti
- lístky čerstvé máty na ozdobu
Postup přípravy
- Jahody očistěte, pokrájejte na plátky a dejte do misky. Z medu a balzamikové redukce smíchejte marinádu a promíchejte ji s jahodami. Zakryjte fólií a nechte odpočívat alespoň hodinu, jahody získají marinováním ještě lahodnější chuť.
- Rýži propláchněte a dejte ji vařit na mírném plameni do 400 ml mírně osolené vody, do které přidejte i citronovou kůru, cukr a vydlabaný vnitřek vanilkového lusku. Vařte ji 12 minut bez míchání. Pak vmíchejte všechno kokosové mléko a pomalu vařte dalších 7 minut, tentokrát už za občasného promíchání.
- Uvařenou kokosovou rýži nechte vychladnout, pak ji přendejte do hezkých mističek, zakryjte je potravinovou fólií a dejte do chladničky.
- Před podáváním ozdobte marinovanými jahodami. Můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem a lístky máty.
Kokosová rýže s marinovanými jahodami 2 Zdroj: archiv Lagris