Suroviny
- vepřové kosti (ideálně s trochou masa) 1 kg
- cibule 2 střední
- mrkev 2 velké
- petržel
- černý pepř 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- sůl 1 ML
- voda 2 l
Knedlíčky
- kuřecí játra 200 g
- vejce 2
- majoránka 2 PL
- petrželka 2 PL
- česnek 3 stroužky
- cibule 1/2
- strouhanka 100 g
- sůl
- pepř
Postup
- Vepřové kosti omyjeme studenou vodou a vložíme do velkého hrnce. Přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninu (cibule, mrkev, celer a petržel). Přidáme kuličky černého pepře a nového koření.
- Zalijeme vše vodou a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni přibližně 3–4 hodiny. Během vaření průběžně odstraňujeme pěnu, která se tvoří na povrchu.
- Po uplynutí času vývar scedíme přes jemné síto nebo plátno do čistého hrnce. Dochutíme solí podle potřeby a přidáme čerstvé bylinky.
Játrové knedlíčky
- Játra očistíme a nameleme nahrubo. Přidáme vejce, bylinky, propasírovaný česnek a najemno nasekanou cibuli. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a postupně přidáváme strouhanku na zahuštění. Směs necháme 10 minut odpočívat.
- Pak podle potřeby přidáváme strouhanku. Podstatné je, aby se daly knedlíčky mokrými dlaněmi uhníst a držely tvar. Když přidáme moc strouhanky, knedlíčky budou po uvaření tvrdé. Vodu přivedeme k varu a poté knedlíčky vaříme 5 až 10 minut podle velikosti.
Autor receptu: Patrik Volf
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!