Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuřecí polévka v thajském stylu
Tahle varianta polévky se vzdáleně podobá thajské Tom Kha Gai, do té se ale přidává více kokosového mléka, kafírové lísty, citronová tráva, galangan a další ingredience, které se špatně shánějí. Ideální hlavně v zimě, lehce pálivá, aby hezky zahřála.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kuřecí vývar 1 l
- kokosové mléko 165 ml
- větší kuřecí prso 1 ks
- velká cibule 1 ks
- Česnek 4 stroužky
- chilli paprička (podle toho, jak chcete pálivé) 1 ks
- kousek zázvoru
- žampióny 1 hrst
- kari pasta (hezky polévku dobarví)
- rybí omáčka
- limetka
- chilli paprička podle libosti
- jarní cibulka
- Koriandr
- rýžové nudle
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Začněte vždycky den předem tím, že si uvaříte čerstvý kuřecí vývar. Udělejte ho víc, část můžete zamrazit, abyste měli vždy nějaký v zásobě.
- Cibuli si nakrájejte na proužky, česnek na tenčí plátky a kuřecí prsa na malé kousky. V těžkém hrnci rozpalte pár lžic olivového oleje, osmahněte na něm cibulku, přihoďte maso, na závěr i česnek a žampiony. Restujte spolu pár minut, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přihoďte jednu chilli papričku zbavenou semínek a asi dvoucentimetrový kousek zázvoru. Nechte provařit asi 20 minut. Na závěr přilijte kokosové mléko, dochuťte limetkou, rybí omáčkou a ještě chvíli provařte.
- Ke konci vaření polévky začněte pracovat na rýžových nudlích. Nudle si namočte ve studené vodě asi na 5 minut, potom ve vroucí vodě vařte asi 3 minuty a rychle vhoďte do studené vody, aby se neslepily a samovolně se teplem nedovařily.
- Polévku nalijte do talíře, přidejte nudle, dozdobte podle chuti (kdo nemá rád koriandr, může posypat petrželkou), přidejte nakrájenou jarní cibulku, trochu chilli a zakápněte extra limetkou.
Kuřecí polévka v thajském stylu. Foto: FOODLOVER.CZ
Kdo je Foodlover.cz ?
Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.
Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.
Další thajské recepty: