Suroviny
- kuřecí prsa 4 ks
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladká mouka 1/2 hrnku
- extra virgin olivový olej 5 lžic
- cibule 1 ks
- česnek (neloupané, lehce rozmáčklé) 2 stroužky
- bobkový list 1 ks
- rozmarýn 1 snítka
- žampiony (hnědé) 250 g
- víno Marsala 200 ml
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
Postup přípravy
- Kuřecí prsa očistěte a podélně rozkrojte na poloviny. Pomocí paličky na maso je rozklepejte mezi dvěma pláty potravinové fólie, dokud nebudou velmi tenká a rovnoměrně silná. Z obou stran je osolte a opepřete. V mělké misce smíchejte mouku a špetku soli. Kuřecí řízky obalte v mouce z obou stran a přebytečnou mouku oklepejte. Odložte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a celé stroužky česneku a na mírném ohni 2 až 3 minuty restujte. Přidejte bobkový list a rozmarýn a pokračujte v restování, dokud cibule nezměkne, asi 3 minuty. Stroužky česneku vyhoďte.
- Do pánve přidejte máslo a po částech na středním plameni opékejte kuře, dokud lehce nezezlátne a nebude téměř upečené, 4 až 5 minut z každé strany. Přidejte na plátky nakrájené houby a víno Marsala, přiklopte a duste, dokud houby nezměknou, víno se částečně nevyvaří a kuře není propečené, 5 až 7 minut.
- Vyhoďte bobkový list a rozmarýn. Ozdobte jemně nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte.
PRIMA TIP: Dezertní víno Marsala dává tomuto receptu specifickou chuť. Pro autentický zážitek je tedy nezbytné, ale pokud ho nemáte po ruce, podobný výsledek vykouzlíte i s portským vínem, sherry nebo vínem Madeira.
Vyzkoušejte také hovězí nudličky Stroganov podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou
Inspirujte se i dalšími recepty od Pasta Queen