Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hovězí maso s thajskou bazalkou a chilli podle Kamu
Článek
33 receptů na rychlé večeře à la "čína"
Suroviny (4 porce)
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
- Sójová omáčka 2 lžíce (a více podle chuti)
- hnedý cukr 1 lžíce
- Voda 4 lžíce
- tenké plátky hovězí roštěné 500 g
- 4 šalotky nebo 1 červená cibule
- Česnek 1 větší stroužek
- thajská červená chilli paprička (birds eye) 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- thajská bazalka 1 svazek
- limeta k podávání 1 ks
- uvařená jasmínová rýže k podávání
Postup
- V misce promíchejte ústřicovou, rybí a sójovou omáčku s cukrem a vodou. Maso nakrájejte na tenké nudličky, zhruba 5mm. Šalotku nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek a chilli papričku nasekejte nadrobno.
- Rozpalte větší hlubokou pánev, vlijte do ní olej a vsypte maso. Opékejte ho zprudka, aby se zatáhlo a zbarvilo lehce dohněda. Pánev musí být rozpálená, maso ji trochu zchladí a pak pustí šťávu a místo restování se dusí.
- Přidejte šalotku nebo cibuli, česnek a chilli. Krátce opečte dozlatova a přelijte směsí omáček a cukru. Vařte za stálého míchání zhruba 3–4 minuty, až maso začne karamelizovat a omáčka houstnout.
- Bazalku nasekejte nadrobno, vsypte k masu a podávejte s uvařenou rýží a čtvrtkami limety.
Hovězí maso s thajskou bazalkou a chilli podle Kamu; foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka
Nejbarevnější kuchařka
Kamila KAMU Rundusová
Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.
Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.