Na lokše
- brambory 1 kg
- hladká mouka 300 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Hlavní chod:Plněné lokše s mangoldem
Postup1. Na lokše si nejprve uvaříme brambory ve slupce v mírně osolené vodě. Uvařené brambory necháme vychladnout, ideálně do druhého dne. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme. Do brambor přidáme mouku a vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Je-li třeba, mouku zlehka přisypáváme, ale ne moc, lokše by pak byly tvrdé. Z vypracovaného těsta vyválíme váleček a nakrájíme ho na menší kousky, ze kterých vyválíme tenké placky (opět lehce posypáváme moukou vál i váleček). Opékáme nejlépe na horké litinové plotýnce rozpálených kamen, ale dobře poslouží i nahřátá teflonová pánvička (nebo hladký gril). Pečeme nasucho z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme, aby se nepřepalovala. Lokše mají pěkné černé puchýřky a chutnají výtečně, když je ihned po vyndání z pánvičky ještě pěkně horké potřeme rozpuštěným husím nebo kachním sádlem z obou stran peroutkou.
2. Na náplň si pokrájíme maso na menší kousky. Na pánvi si osmažíme na oleji cibulku, přidáme pokrájené houby, chvíli dusíme, poté přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme drcený česnek, nadrobno pokrájený mangold a bylinky. Hotovou směs vložíme mezi lokše, nebo zavineme dovnitř.