Suroviny
- květák (velký) 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- balzamikový ocet (Kalamáta Papadimitriou) 4 lžíce
- tymián 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný) 70 g
- řeřicha (výhonky řeřichy nebo hladkolistá petržel k podávání)
Od té doby, co jsem tuto přípravu květáku zkusila poprvé, peču ho stále a v různých úpravách. Tentokrát jsem vyzkoušela trochu překvapivou kombinaci balzamikového octa, který pečením zkaramelizuje, ztratí svou kyselost a vytvoří fantastickou chuť. Zapečený parmezán korunuje květák křupavou krustou.
Takto upravený květák je skvělý jako příloha k masu, ale klidně si ho dejte samotný jako lehký oběd či večeři.
Postup přípravy
- Květák omyjte a rozdělte na jednotlivé růžičky. V misce smíchejte olej, řecký balzamikový ocet Kalamáta Papadimitiou, tymián, sůl a pepř. Do zapékací mísy nasypte květákové růžice, zakapejte připravenou zálivkou a dobře promíchejte, aby se všechen květák ve směsi důkladně obalil.
- Mísu vložte do rozpálené trouby s horním a dolním ohřevem na 200 ˚C a pečte 45 minut. Každých 10 minut květák lehce promíchejte.
- Po třičtvrtě hodince pečení na květák nasypejte nastrouhaný parmezán a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá krusta.
- Při servírování květák posypejte čerstvými bylinkami.