Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pečený květák s balzamikem a parmezánem

2–4 porce
do 1 hodiny
Pečený květák s balzamikem a parmezánem
Pečený květák s balzamikem a parmezánem Autor: Klára Michalová
Před časem jsem na Freshi uveřejnila recept na pečený květák s orientální chutí, který se setkal s výrazným úspěchem. Není divu, pečením květák změkne, ale zůstane křupavý a není rozměklý. Nehrozí nepříjemná vůně, chuť lehce zkaramelizuje a chytne zajímavý oříškový nádech.
Reklama

Od té doby, co jsem tuto přípravu květáku zkusila poprvé, peču ho stále a v různých úpravách. Tentokrát jsem vyzkoušela trochu překvapivou kombinaci balzamikového octa, který pečením zkaramelizuje, ztratí svou kyselost a vytvoří fantastickou chuť. Zapečený parmezán korunuje květák křupavou krustou.

Takto upravený květák je skvělý jako příloha k masu, ale klidně si ho dejte samotný jako lehký oběd či večeři.

 

Reklama

Postup

  1. Květák omyjte a rozdělte na jednotlivé růžičky. V misce smíchejte olej, řecký balzamikový ocet Kalamáta Papadimitiou, tymián, sůl a pepř. Do zapékací mísy nasypte květákové růžice, zakapejte připravenou zálivkou a dobře promíchejte, aby se všechen květák ve směsi důkladně obalil.
  2. Mísu vložte do rozpálené trouby s horním a dolním ohřevem na 200 ˚C a pečte 45 minut. Každých 10 minut květák lehce promíchejte.
  3. Po třičtvrtě hodince pečení na květák nasypejte nastrouhaný parmezán a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá krusta.
  4. Při servírování květák posypejte čerstvými bylinkami.
Reklama

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto: Klára Michalová

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto: Klára Michalová

Pečený květák s balzamikem a parmezánem , Foto: Klára Michalová


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama