Maso
- kuřecí stehno (velké) 6 ks (1 kg)
- kurkuma 1½ lžičky
- chilli (vločky) 1 lžička
- rybí omáčka 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- jarní cibulka 12 s
- sůl
Dresink
- zázvor (čerstvý) 30 g
- červené chilli papričky 2 ks
- cukr krupice 85 g
- rýžový ocet 3 lžíce
- limetka 3–4 ks
- rybí omáčka 2 lžíce
- mandarinky (klementinky) 2–3 ks (200 g)
- koriandr (nahrubo nasekané lístky) 2 lžíce
Postup přípravy
- Stehna opatrně vykostěte pomocí nůžek na drůbež tak, aby kůže zůstala neporušená. Ve velké míse promíchejte maso s kurkumou, chilli vločkami, rybí omáčkou, olejem a 1 lžičkou soli. Nechte marinovat 1 hodinu při pokojové teplotě, nebo maso uložte do lednice klidně přes noc. Pak ho vytáhněte 45 minut před pečením.
- Velkou hlubokou, nejlépe litinovou pánev rozehřejte na středním až silném stupni a zajistěte větrání kuchyně. Do horké pánve rozložte polovinu kuřecích stehen kůží dospod. Postavte na ně jako zátěž hrnec podobné velikosti jako pánev a opékejte je 6 až 8 minut, nebo dokud se kůže neopálí a nezčerná. Odstraňte hrnec, maso odložte na talíř a zopakujte se zbylými stehny. Ta se mohou péct rychleji, po 5 minutách je zkontrolujte. Stehna odložte a pánev nechte ještě 5 až 10 minut chladnout.
- Jarní cibulky šikmo seřízněte. Podle potřeby odsajte z pánve tuk tak, aby ho v ní zbylo jen 1½ lžíce. Zahřívejte ho na středním stupni, do pánve vsypte cibulky a pomocí kuchařské pinzety nebo kleští je obalte v tuku.
- Rozprostřete na ně opečené maso kůží navrch, přilijte vykapanou šťávu a 90 ml vody. Vařte 8 minut, nebo dokud nebude maso křehké a propečené. Přesuňte maso na prkénko a nechte 5 minut odpočívat. Potom stehna nakrájejte na 2cm proužky.
- Mezitím připravte dresink. Zázvor oloupejte a nakrájejte ho na tenké nudličky. Chilli papričku zbavte semen a nakrájejte ji také na nudličky. Pánev rozehřejte na středním stupni. Pak teplotu snižte a do pánve vsypte cukr. Měl by ihned začít karamelizovat a u okrajů zlátnout. Pánví zakružte a cukr zahřívejte 1½ až 2 minuty, až je celý rozpuštěný a zlatavý. Přidejte zázvor a chilli papričku a stále opatrně míchejte 45 sekund, jen aby se odstranila jejich příliš výrazná chuť. Přidejte ocet, 3 lžíce limetové šťávy a rybí omáčku. Promíchejte a vařte 30 sekund, pak pánev odstavte a nechte 10 minut chladnout.
- Klementinky oloupejte a nakrájejte zubatým nožem na plátky silné 1 cm. Opatrně je v prstech rozpulte a vmíchejte do vychladlé omáčky.
- Jarní cibulku rozložte na velký talíř. Na ni dejte maso a šťávu z pánve. Přelijte dresinkem a posypte koriandrem. Na závěr vymačkejte na pokrm šťávu z poloviny limety. Zbylé limety nakrájejte na osminky a podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Sladké šťavnaté mandarinky klementinky můžete v dresinku nahradit dílky sladkých pomerančů, zajímavě chutnají třeba červené krvavé.
Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho Zdroj: Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci
Otestujte i další báječné recepty od Yotama Ottolenghiho
Další originální recepty z nové kuchařky Yotama Ottolenghiho najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Nechte se inspirovat také receptem na vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia podle videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE