Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
2x

Vaření na ohni má svou nepopiratelnou chuť a jistou romantickou divokost, která nás tak okouzluje. S tímto kuřetem ji můžete přenést i domů. Kuřecí stehna opravdu opalte – přidá to intenzivní chuť ke svěží chuti dresinku.

4 porce
90 minut

Maso

Dresink

Postup přípravy

  1. Stehna opatrně vykostěte pomocí nůžek na drůbež tak, aby kůže zůstala neporušená. Ve velké míse promíchejte maso s kurkumou, chilli vločkami, rybí omáčkou, olejem a 1 lžičkou soli. Nechte marinovat 1 hodinu při pokojové teplotě, nebo maso uložte do lednice klidně přes noc. Pak ho vytáhněte 45 minut před pečením.
  2. Velkou hlubokou, nejlépe litinovou pánev rozehřejte na středním až silném stupni a zajistěte větrání kuchyně. Do horké pánve rozložte polovinu kuřecích stehen kůží dospod. Postavte na ně jako zátěž hrnec podobné velikosti jako pánev a opékejte je 6 až 8 minut, nebo dokud se kůže neopálí a nezčerná. Odstraňte hrnec, maso odložte na talíř a zopakujte se zbylými stehny. Ta se mohou péct rychleji, po 5 minutách je zkontrolujte. Stehna odložte a pánev nechte ještě 5 až 10 minut chladnout.
  3. Jarní cibulky šikmo seřízněte. Podle potřeby odsajte z pánve tuk tak, aby ho v ní zbylo jen 1½ lžíce. Zahřívejte ho na středním stupni, do pánve vsypte cibulky a pomocí kuchařské pinzety nebo kleští je obalte v tuku.
  4. Rozprostřete na ně opečené maso kůží navrch, přilijte vykapanou šťávu a 90 ml vody. Vařte 8 minut, nebo dokud nebude maso křehké a propečené. Přesuňte maso na prkénko a nechte 5 minut odpočívat. Potom stehna nakrájejte na 2cm proužky.
  5. Mezitím připravte dresink. Zázvor oloupejte a nakrájejte ho na tenké nudličky. Chilli papričku zbavte semen a nakrájejte ji také na nudličky. Pánev rozehřejte na středním stupni. Pak teplotu snižte a do pánve vsypte cukr. Měl by ihned začít karamelizovat a u okrajů zlátnout. Pánví zakružte a cukr zahřívejte 1½ až 2 minuty, až je celý rozpuštěný a zlatavý. Přidejte zázvor a chilli papričku a stále opatrně míchejte 45 sekund, jen aby se odstranila jejich příliš výrazná chuť. Přidejte ocet, 3 lžíce limetové šťávy a rybí omáčku. Promíchejte a vařte 30 sekund, pak pánev odstavte a nechte 10 minut chladnout.
  6. Klementinky oloupejte a nakrájejte zubatým nožem na plátky silné 1 cm. Opatrně je v prstech rozpulte a vmíchejte do vychladlé omáčky.
  7. Jarní cibulku rozložte na velký talíř. Na ni dejte maso a šťávu z pánve. Přelijte dresinkem a posypte koriandrem. Na závěr vymačkejte na pokrm šťávu z poloviny limety. Zbylé limety nakrájejte na osminky a podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Sladké šťavnaté mandarinky klementinky můžete v dresinku nahradit dílky sladkých pomerančů, zajímavě chutnají třeba červené krvavé.

Otestujte i další báječné recepty od Yotama Ottolenghiho

Další originální recepty z nové kuchařky Yotama Ottolenghiho najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Nechte se inspirovat také receptem na vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia podle videoreceptu krok za krokem

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Další kuchařka od Yotama Ottolenghiho a jeho supertýmu kuchařů odhaluje tajemství, jak lze dobré jídlo povýšit na vynikající. Najdete v ní syté i lehké pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé s nějakým doplňkem, něčím „extra" - omáčkou, dresinkem, salsou, marinádou, křupavou posypkou… A vše můžete používat k mnoha dalším pokrmům. Na konci knihy nechybí ani základy pro dezerty.

Doufáme, že při procházení knížky a následném testování vzniknou samé extra dobré věci - pesto z jarních cibulek, petrželkový olej, marinovaný sýr feta, kokosové čatní, dresink s tahini a parmazánem, máslo kalbi, mrkvovo-zázvorový dresink, estragonová gremolata a mnoho dalšího.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty