Suroviny
- hladká mouka 500 g
- žloutek 2 ks
- vejce 1 ks
- slunečnicový olej 160 ml
- sůl špetka
Kvásek
- mléko (vlažné ) 250 ml
- moučkový cukr 90 g
- droždí (čerstvé ) 50 g
Tvarohová náplň
- tvaroh (v alobalu) 500 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra z 1 citronu
- sušené rozinky 2 hrsti
- moučkový cukr 2 lžíce
- mléko (podle konzistence na rozředění) trocha
Drobenka
- máslo (změklé ) 30 g
- hrubá mouka 30 g
- hladká mouka 30 g
- moučkový cukr 30 g
- švestková povidla (na dozdobení)
- hladká mouka (na pomoučení)
- pečicí papír
Článek
22 nápadů na moučníky z kynutého těsta
Kynuté těsto je pro mnoho kuchařek strašák, ale jakmile ho jednou pokoříte, zjistíte, že práce s ním není nic extra složitého. A výsledkem je nadýchané vláčné těsto, do...
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte prosátou mouku a přidejte vejce, žloutky, špetku soli a olej.
- Ve vyšší nádobě smíchejte cukr s vlažným mlékem a přidejte rozdrobené droždí.
- Nádobu dejte do trouby (50 °C) a počkejte, než vzejde kvásek. Kvásek přelijte do mísy s moukou a zpracujte těsto. Trvá to minimálně deset minut a dá to vážně zabrat.
- Zpracované těsto přendejte do čisté misky, poprašte hladkou moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout v troubě na 50 °C.
- Při přípravě těsta se vám nemusí podařit dvě věci. Za prvé vám nevzejde kvásek. Pro tyto případy si kupte vždy víc droždí – může to být tím, že jste třeba použili moc teplé mléko. Musí být vlažné, protože moc horké kvásek zabije. Za druhé špatně vypracujete těsto. Do toho se musí během zpracování dostat vzduch (toho docílíte neustálým odlepováním těsta ode dna vařečkou).
- Během kynutí připravte tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami a podle potřeby rozřeďte mlékem. Směs určitě ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr (každý sladíme jinak).
- Vykynuté těsto přendejte na trochu pomoučený vál (hladkou moukou), zlehka rozválejte válečkem na placku a skleničkou o průměru cca 5 cm začněte vykrajovat kolečka (tloušťka cca 0,5 cm). Na vykrojená kolečka dejte tvarohovou směs a začněte balit koláčky.
- Všechny strany těsta natáhněte, přehněte přes tvarohovou směs (udělejte takový měšec), pak spoje stiskněte a vytvarujte hezký malý bochánek, který dejte spojem dolů na plech s pečicím papírem.
- Doprostřed koláčků udělejte prstem důlek, do něj dejte povidla a koláček zasypejte drobenkou. Pečte na 180 °C cca 15 minut do zezlátnutí. Každá trouba peče trošku jinak, tak koláčky hlídejte, a až budou mít krásně zlatý okraje, jsou hotové.
- Na závěr koláčky stačí jenom pocukrovat a podávat.