Anneka Manning

Malinovo-mandlové koláčky friands

Moje hodnocení
14x

Toto drobné sladké pečivo spatřilo světlo světa v 19. století ve Francii pod jménem financiers, ale populární je i v Austrálii a na Novém Zélandu, kde je známé právě jako friands. Tradičně se peče v oválných nebo hranatých formičkách. Koláčky friands jsou jemné a zároveň i hutné díky obsaženým mandlím, což z nich dělá ideální doplněk k šálku čaje.

12 porcí
60 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C nebo 180 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na koláčky friands (oválné otvory) nebo na muffiny (kulaté otvory) s 12 otvory, každý o objemu 80 ml (⅓ hrnku), lehce vymažte rozpuštěným máslem.
  2. Ve středně velké míse vyšlehejte metličkou bílky do pěny. Přidejte vychladlé máslo, moučkový cukr, mandlovou drť, mouku a sůl a pomocí stěrky nebo vařečky míchejte, dokud se ingredience nespojí. Rychle ale opatrně vmíchejte maliny.
  3. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do vymazaných otvorů ve formě a posypte mandlovými lupínky.
  4. V předehřáté troubě pečte 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláčku nebude po vytažení suchá. Po vyjmutí z trouby nechte hotové koláčky friands 5 minut odstát ve formě, poté je vyklopte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout. Servírujte poprášené moučkovým cukrem.

PRIMA TIPY:

  • Mražené maliny použijte přímo z mrazáku - nerozmrazujte je, jinak celé těsto obarví načerveno svou šťávou.
  • Koláčky friands vydrží při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.

Možné obměny:

  • Koláčky friands s čokoládou a lískovými oříšky – Mandlovou drť nahraďte mletými lískovými oříšky a maliny nahraďte 150 g (1 hrnkem) nasekané kvalitní tmavé čokolády.
  • Koláčky friands s ostružinami a pomerančem – Do směsi s vaječnými bílky a mandlovou drtí přidejte 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry a maliny nahraďte ostružinami.
  • Koláčky friands s borůvkami a citronem – Do směsi s vaječnými bílky a mandlovou drtí přidejte 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané citronové kůry a maliny nahraďte borůvkami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anneka Manning

Knihy Omega Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty