Suroviny
- máslo (rozpuštěné a vychladlé ) 185 g + na vymazání
 - bílek (pokojové teploty) 6 ks
 - moučkový cukr 185 g + na ozdobu
 - mandlová mouka 125 g
 - hladká mouka 100 g
 - maliny (čerstvé nebo mražené ) 200 g
 - mandlové plátky (na ozdobu) 35 g
 - sůl 1 špetka
 
    
    
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C nebo 180 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na koláčky friands (oválné otvory) nebo na muffiny (kulaté otvory) s 12 otvory, každý o objemu 80 ml (⅓ hrnku), lehce vymažte rozpuštěným máslem.
 - Ve středně velké míse vyšlehejte metličkou bílky do pěny. Přidejte vychladlé máslo, moučkový cukr, mandlovou drť, mouku a sůl a pomocí stěrky nebo vařečky míchejte, dokud se ingredience nespojí. Rychle ale opatrně vmíchejte maliny.
 - Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do vymazaných otvorů ve formě a posypte mandlovými lupínky.
 - V předehřáté troubě pečte 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláčku nebude po vytažení suchá. Po vyjmutí z trouby nechte hotové koláčky friands 5 minut odstát ve formě, poté je vyklopte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout. Servírujte poprášené moučkovým cukrem.
 
PRIMA TIPY:
- Mražené maliny použijte přímo z mrazáku - nerozmrazujte je, jinak celé těsto obarví načerveno svou šťávou.
 - Koláčky friands vydrží při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
 
Možné obměny:
- Koláčky friands s čokoládou a lískovými oříšky – Mandlovou drť nahraďte mletými lískovými oříšky a maliny nahraďte 150 g (1 hrnkem) nasekané kvalitní tmavé čokolády.
 - Koláčky friands s ostružinami a pomerančem – Do směsi s vaječnými bílky a mandlovou drtí přidejte 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry a maliny nahraďte ostružinami.
 - Koláčky friands s borůvkami a citronem – Do směsi s vaječnými bílky a mandlovou drtí přidejte 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané citronové kůry a maliny nahraďte borůvkami.