Suroviny
- vejce 3 ks
- cukr krupice 150 g
- máslo 200 g + na vymazání
- mandlový likér 100 ml
- smetana 100 ml
- hladká mouka 300 g
- jedlá soda 1 lžička
- citronová kůra 2
- sůl
- mandle (lupínky) 200 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte ruční balonovou metlou nebo elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vlijte smetanu a likér, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny kromě mandlových lupínků a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.
- Osm formiček o průměru 10 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Na dno rozestřete mandlové lupínky, rozdělte těsto, uhlaďte ho, formičky postavte na plech, vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až těsto hezky vyběhne a zezlátne. Koláčky nechte trochu vychladnout, pak je vyjměte z forem.