Head
- máslo 450 g
Head
- rum 2 dl
Head
- med 5 lžic
- voda 1 dl
- kondenzované mléko 1 konzerva
Postup přípravy
Na těsto ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce. Důkladně šleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do mísy připravíme mouku, kypřicí prášek a kakao. Promícháme a zalijeme tekutou složkou těsta. Mícháme, dokud se těsto zcela nepromísí. Přikryjeme fólií a necháme odpočinout asi hodinu.
Příprava krému je jednoduchá. Máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžeme buď zamíchat do krému, nebo pak nasypat na krém.
Při přípravě sirupu mícháme vodu, rum a cukr tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Těsto si rozdělíme na pět stejných částí. (Pokud bychom chtěli udělat dva menší medovníky, těsto rozdělíme na deset částí.) Na pečicím papíru vyválíme přes igelitový sáček každou část na asi 3 mm tlustou placku. Z ní vykrajujeme kola (např. pomocí pokličky od hrnce). Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednu placku, kterou nastrouháme na promazaný medovník. Pečeme při 180 °C asi pět minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru. První placku potřeme sirupem jen z vrchní části. Pak následuje krém a posyp ořechy. Další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme. Když máme všechny placky slepené, celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletém drobení z poslední placky, které smícháme s ořechy.
Dezert
Medovník
Ingredience:
Těsto:
- 200 g cukru krupice
- 200 g másla
- 5 lžic medu
- 5 lžic plnotučného mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 kypřicí prášek
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce kakaa
Krém:
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (vařit 2 hodiny předem, aby směs stačila vychladnout)
- 250 g másla
- 50 g vlašských ořechů (můžete i víc)
Sirup na potření:
- 1dl rumu
- 1dl horké vody
- 5 lžic cukru krupice
- 50 g vlašských ořechů na posypání