Těsto
- hladká mouka 450 g
- cukr krupice 60 g
- zakysaná smetana 50 g
- vejce 1 ks
- voda (studená ) 210 ml
- hladká mouka (na pomoučení)
- rostlinný olej (na smažení)
- zmrzlina (k podávání)
- sůl 10 g
Náplň
- jablka 3 ks
- máslo 30 g
- třtinový cukr (jemný ) 60 g + na posypání
- sušené rozinky (sultánky) 60 g
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, vmíchejte prášek do pečiva, cukr a sůl, přidejte smetanu a vejce, prohněťte vařečkou a pomalu přilévejte vodu, až vypracujete hladké těsto. V kuchyňském robotu použijte hnětací hák na nízkou rychlost. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte je na 1cm kostičky. Máslo a cukr rozehřejte v rendlíku na středním stupni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte jablka a za stálého míchání duste 3 minuty. Odstavte, vmíchejte sultánky a nechte zchladnout.
- Odpočinuté těsto vytáhněte, nechte trochu změknout a vyválejte ho na lehce pomoučené ploše na 2mm plát. Nakrájejte ho na 12 čtverců 6 × 6 cm a každý čtverec rozkrojte úhlopříčně na dva trojúhelníky.
- Náplň rozdělte lžící na 12 trojúhelníků (zhruba 30 g náplně na 1 dílek těsta), okraje potřete zlehka vodou, zakryjte prázdným trojúhelníkem těsta a spojte. Taštičky vyskládejte na plech a uložte na 30 minut do lednice.
- V širokém kastrolu rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje, alespoň 3cm, na teplotu 170 °C – vhodíte-li do něj kostičku chleba, zezlátne během 20 vteřin. Taštičky smažte 3–4 minuty dozlatova a uprostřed smažení je otočte.
- Vyjměte je a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírových utěrek. Podle chuti je pocukrujte a horké podávejte se zmrzlinou.
Smažené jablečné taštičky Zdroj: Pouliční pekařství