Smažené jablečné taštičky
Zdroj: Pouliční pekařství
Smažené jablečné taštičky
Zdroj:
Pouliční pekařství
Horké taštičky, které přetékají šťavnatými kostičkami jablek a sladkými sultánkami, jsou dokonalým dezertem na zahřátí během chladných večerů. Zapomeňte na dietu a osmažte je, jejich delikátní chuť se znásobí.
Postup přípravy
-
Mouku prosejte do mísy, vmíchejte prášek do pečiva, cukr a sůl, přidejte smetanu a vejce, prohněťte vařečkou a pomalu přilévejte vodu, až vypracujete hladké těsto. V kuchyňském robotu použijte hnětací hák na nízkou rychlost. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
-
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte je na 1cm kostičky. Máslo a cukr rozehřejte v rendlíku na středním stupni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte jablka a za stálého míchání duste 3 minuty. Odstavte, vmíchejte sultánky a nechte zchladnout.
-
Odpočinuté těsto vytáhněte, nechte trochu změknout a vyválejte ho na lehce pomoučené ploše na 2mm plát. Nakrájejte ho na 12 čtverců 6 × 6 cm a každý čtverec rozkrojte úhlopříčně na dva trojúhelníky.
-
Náplň rozdělte lžící na 12 trojúhelníků (zhruba 30 g náplně na 1 dílek těsta), okraje potřete zlehka vodou, zakryjte prázdným trojúhelníkem těsta a spojte. Taštičky vyskládejte na plech a uložte na 30 minut do lednice.
-
V širokém kastrolu rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje, alespoň 3cm, na teplotu 170 °C – vhodíte-li do něj kostičku chleba, zezlátne během 20 vteřin. Taštičky smažte 3–4 minuty dozlatova a uprostřed smažení je otočte.
-
Vyjměte je a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírových utěrek. Podle chuti je pocukrujte a horké podávejte se zmrzlinou.
Smažené jablečné taštičky
Zdroj: Pouliční pekařství
Smažené jablečné taštičky
Zdroj:
Pouliční pekařství
Další originální recepty z australského pekařství najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 6. března: