Paul Allam, David McGuinness

Smažené jablečné taštičky

Moje hodnocení
0x

Horké taštičky, které přetékají šťavnatými kostičkami jablek a sladkými sultánkami, jsou dokonalým dezertem na zahřátí během chladných večerů. Zapomeňte na dietu a osmažte je, jejich delikátní chuť se znásobí.

12 porcí
90 minut

Těsto

  • hladká mouka 450 g
  • kypřicí prášek 1 lžíce
  • cukr krupice 60 g
  • sůl 10 g
  • zakysaná smetana 50 g
  • vejce 1 ks
  • studená voda 210 ml
  • hladká mouka na pomoučení
  • rostlinný olej na smažení
  • zmrzlina k podávání

Náplň

  • jablka 3 ks
  • máslo 30 g
  • jemný třtinový cukr 60 g + na posypání
  • sultánky 60 g

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, vmíchejte prášek do pečiva, cukr a sůl, přidejte smetanu a vejce, prohněťte vařečkou a pomalu přilévejte vodu, až vypracujete hladké těsto. V kuchyňském robotu použijte hnětací hák na nízkou rychlost. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte je na 1cm kostičky. Máslo a cukr rozehřejte v rendlíku na středním stupni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte jablka a za stálého míchání duste 3 minuty. Odstavte, vmíchejte sultánky a nechte zchladnout.
  3. Odpočinuté těsto vytáhněte, nechte trochu změknout a vyválejte ho na lehce pomoučené ploše na 2mm plát. Nakrájejte ho na 12 čtverců 6 × 6 cm a každý čtverec rozkrojte úhlopříčně na dva trojúhelníky.
  4. Náplň rozdělte lžící na 12 trojúhelníků (zhruba 30 g náplně na 1 dílek těsta), okraje potřete zlehka vodou, zakryjte prázdným trojúhelníkem těsta a spojte. Taštičky vyskládejte na plech a uložte na 30 minut do lednice.
  5. V širokém kastrolu rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje, alespoň 3cm, na teplotu 170 °C – vhodíte-li do něj kostičku chleba, zezlátne během 20 vteřin. Taštičky smažte 3–4 minuty dozlatova a uprostřed smažení je otočte.
  6. Vyjměte je a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírových utěrek. Podle chuti je pocukrujte a horké podávejte se zmrzlinou.

Další originální recepty z australského pekařství najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 6. března:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Paul Allam, David McGuinness

Knihy Omega Paul Allam, David McGuinness

Zapálení majitelé a vášniví pekaři Paul Allam a David McGuinness vás ve své knize s podtitulem Sladkosti na všechny způsoby vezmou do svého pekařství Bourke Street Bakery v australské Sydney a odhalí vám všechna tajemství pečení lahodných koláčů, dezertů, máslových croissantů i skvostů z plundrového těsta. Podělí se s vámi o 90 receptů na své ikonické kousky a o spoustu rad, tipů a triků, které vás spolehlivě dovedou k perfektnímu výsledku. Je až s podivem, že stačí pouhých šest surovin, aby vzniklo něco tak dokonalého jako voňavé, křupavé pečivo. Připravte si mouku, sůl, vodu, máslo, droždí a cukr a pusťte se do pečení. Možná si časem otevřete i vlastní řemeslné pekařství. 
Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty