Mixér: nová ukrajinská restaurace, saláty z celého světa nebo znovuotevření legendární hospody

Další várka novinek z gastronomie, kterou byste určitě neměli jen tak přehlédnout! Obzvlášť pokud vám chutnají pokrmy ukrajinské kuchyně, saláty všeho druhu nebo třeba česká kuchyně v moderním pojetí. Čtěte dál!

Manifesto podpořilo otevření ukrajinské restaurace Barva

Na začátku března Manifesto přišlo s výzvou podpořit otevření restaurace ukrajinského šéfkuchaře, šéfkuchařky, podnikatele či podnikatelky. Vše začalo zprávou na sociálních sítích, ve které nabídlo pomoc ve formě prostoru v Manifestu Anděl pro první ukrajinskou restauraci. Součástí nabídky byl bezplatný pronájem po dobu šesti měsíců a vybavení restaurace do začátku provozu. Přihlásilo se dvanáct zajímavých a talentovaných uchazečů a mezi nimi se prosadila se svým konceptem Anna Temnenko, pro kterou otevření restaurace s názvem v Manifestu znamená realizaci jejího i rodinného snu.

V restauraci uvidíme pravidelně nejenom Annu, ale i její maminku a zaučovat se zde bude i mladší sestra. Na ostatní místa se přihlásily ženy, které našla na sítích Telegram a Facebook. Ve svém menu chystá tradiční i rodinné recepty z různých oblastí Ukrajiny. Na své si přijdou nejen milovníci východních chutí. Cenové rozpětí ukrajinských specialit bude velmi dostupné, od 129 do 209 Kč.

Top 5 tradičních jídel restaurace Barva

Boršč klasický I Boršč veganský/vegetariánský I Speciální letní nabídka – Svěkoľnik: studená polévka z červené řepy, salátové okurky a brambor I Varenyky (vegаnské/klasické) I Syrnyky z tvarohu. Menu obohatí ukrajinská specialita, která se bude měnit každé 2 týdny.

Do Brambor na variaci salátů z celého světa

Řekli jste si, že se v létě pustíte do poznávání chutí z různých zemí? Abyste si své letní předsevzetí splnili, nemusíte ani vyjíždět nikam za hranice. V pražské restauraci Brambory totiž přichystali menu s parádními saláty, které vás chuťově přenesou do Mexika, Japonska, Francie i arabského světa.

Bramborový salát má mnoho podob a byla by škoda zůstat jen u staré ověřené české klasiky. V restauraci Brambory na Pankráci ve dnech od 21. do 31. července připravili akci, kdy představí variaci čtyř salátů z celého světa, na jejichž podobě se podíleli šéfkuchař Brambor Lukáš Soukup s Jiřím Štiftem z restaurace Sia. Každému ze salátů bude dominovat jedna konkrétní odrůda brambor. „Chtěli jsme přinést co nejrozmanitější chuťový zážitek, a proto jsme zvolili čtyři země, které si jsou chuťově docela vzdálené,“ osvětluje výběr jednotlivých kuchyní Jiří Štift.

Saláty napříč kontinenty

Toužíte zjistit, jak chutná Francie? Pak musíte vyzkoušet slavný salát Nicoise s grilovaným tuňákem. „Důležitou složkou tohoto salátu jsou brambory, my jsme zvolili odrůdu Colomba, fazolky, olivy a vařené vejce. Salát se tradičně doplňuje o ančovičky nebo konzervovaného či grilovaného tuňáka,“ popisuje Jiří Štift lehký francouzský salát.

Druhým salátem v pořadí je Wasabi bramborový salát s kuřecím katsu. „Nechali jsme se inspirovat japonskou kuchyní, a tak brambory Balleriny doplníme wasabi majonézou, okurkou, edamame, ředkvičkami a kuřecím prsem smaženým v panko strouhance,“ láká na japonskou variaci Jiří Štift.

Pro arabský svět je typický hummus, který tak nesmí chybět ani ve výběru Jiřího Štifta a Lukáše Soukupa. Jako třetí salát v menu najdete smažené bramborové kofty z odrůdy Sokrates s květákem a hráškem, cizrnovým hummusem se salátem z pečené červené řepy a čočkovým chlebem pappadum. Čtvrtý salát vás přenese do Mexika. „Klasický mexický salát obsahuje trhané hovězí maso, avokádo, rajčata a koriandr. My jsme ho doplnili o brambory z odrůdy Agáta, které z něj udělají skvělý lehký oběd,“ zakončuje výčet salátů Jiří Štift.

Legendární Hospoda Na Spilce je znovu v provozu

Jedna z největších hospod v České republice – Hospoda Na Spilce – je po více než 2 letech od července opět otevřená. Podnik, který byl dlouhá léta oblíbeným cílem nejen návštěvníků pivovaru Plzeňský Prazdroj, na jehož nádvoří sídlí, prošel výraznou obměnou. A to jak z hlediska interiéru, technologií, tak i personálu a menu. Hospoda Na Spilce letos oslaví 30 let své existence. „Staronovým“ provozovatelem je po 17 letech znovu Plzeňský Prazdroj. Propojení s návštěvou některé z prohlídkových tras nebo s akcemi, které se v pivovaru konají, je tak nyní ještě intenzivnější. Například je možné si společně s prohlídkou pivovaru rovnou zarezervovat i stůl v hospodě a zážitek z prohlídky umocnit některou ze specialit moderní české kuchyně spolu se správně ošetřeným a načepovaným pivem. Základem je samozřejmě pivo Pilsner Urquell, ale spolu s ním jsou na výběr i další piva včetně speciálů z programu Volba sládků nebo z plzeňského experimentálního pivovaru Proud.

Novým šéfkuchařem Spilky je Lukáš Holý, který se už několik let věnuje vaření spojeným s pivem. Profesní zkušenosti sbíral v kuchyních zahraničních hotelů a restaurací, včetně těch oceněných michelinskými hvězdami, a vařil také pro českého prezidenta. „Naše kuchyně je unikátní spojením ´pivo a jídlo´. Máme skvělé pivo, k němu nabízíme i skvělé jídlo a chceme, aby se to vzájemně podporovalo, aby to fungovalo tak, že když si u nás dáte jídlo, máte velkou chuť na to pivo a naopak! Pivo u nás najdete skoro ve všem, používáme ho při pečení i vaření, přidáváme ho do chleba, rohlíků, ale i do buchet a koláčů. Kromě piva jsou základem naší kuchyně kvalitní suroviny a produkty, a to hlavně od českých farmářů, chovatelů a pěstitelů z plzeňského regionu,“ říká Lukáš Holý.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty