Krájejte mango těmito dvěma způsoby. Navíc se naučte, jak využít pecku z manga

Pokud hledáte rychlý a jednoduchý způsob, jak nakrájet mango, podívejte se na tyto dva nejlepší způsoby. Navíc zjistěte, jak využít pecku z manga před tím, než ji vyhodíte do koše.

Mango je super sladké ovoce, plné té nejlepší chuti. Proto vám někdy může dát zabrat ho nakrájet, aniž byste se museli pak celí umýt. Osvojte si tyto dva způsoby, které jsou jednoduché a efektivní.

Dva způsoby, jak oloupat mango

První postup

Nejdříve mango dobře omyjte vlažnou vodou a oloupejte slupku škrabkou. Mango má tvar oválu, který je z jedné strany širší a zploštělý. Širší strany odřízněte těsně u pecky a položte je na prkénko rovnou stranou. Nyní mango nakrájejte na širší plátky a poté prkénko otočte o 90 stupňů a znovu krájejte tak, aby vznikly kostky. Nyní odřízněte zbylé dva tenčí boky manga od pecky a také je nakrájejte na kostky.

Druhý postup

Mango dobře omyjte vodou a seřízněte ploché části manga až u pecky i se slupkou. Nyní položte první půlku na prkénko slupkou dolů a začněte do dužiny řezat silnější proužky tak, abyste neprokrojili slupku. Pak mango pootočte a stejným způsobem nakrájejte kostky. Stejný proces udělejte i s druhou půlkou. Vezměte polévkovou lžíci a vydlabejte kostky ze slupky. Zbytek manga na tenčích stranách také odřízněte a nakrájejte.

Využijte pecku z manga

Pecku od manga nevyhazujte. Dejte ji do čisté vychlazené vody, přidejte pár boruvek či mražené jahody a hotový osvěžující nápoj je na světě. Pecku nechte louhovat alespoň 30 minut. Pokud máte doma BIO mango, přidat můžete stejným způsobem i slupky. Chemicky ošetřené však do vody nepoužívejte.

Jak zjistit, zda je mango zralé?

Mango je podobné hrušce nebo avokádu. Jeho zralost otestujte jemným stlačením. Mango je zralé, když jde lehce měkké. Nesmí být měkké až příliš.

Jak zjistit, zda je mango špatné?

Velmi měkké mango nekupujte, je totiž přezrálé. Dalším znakem jsou tmavé fleky a zápach. Čerstvé mango by mělo mít příjemnou vůni.

Jak nechat mango dozrát?

Mango můžete nechat dozrát i doma v pokojové teplotě. Zabalte ho do papírového sáčku a každý den kontrolujte. Až začne měknout, je připravené ke konzumaci. Nezralé mango nedávejte do chladničky.

Jsou mangové slupky jedlé?

I když se vám při konzumaci slupek nic nestane, chuťově dobré nejsou.

Zdroj: createkidsclub.com; foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty