Suroviny
- řepkový olej 5 lžic
- hladká mouka 1/2 hrnku
- sůl
- kuřecí stehno (vykostěná a bez kůže) 450 g
- mrkev 4 ks
- řapíkatý celer 2 ks
- cibule 1 ks
- pórek 1 ks
- česnek 2 stroužky
- kuřecí vývar 5 hrnků
- voda 1 hrnek
- citronová šťáva 3 lžíce
- rýže (orzo: těstovinová rýže) 1 hrnek
- estragon 2 lžíce
Postup přípravy
- V opravdu velkém hrnci zahřejte 2 lžíce oleje na středně vysokém plameni. Mouku nasypejte do mělké misky a smíchejte s 1 čajovou lžičkou soli i pepře.
- Kuřecí stehna nakrájejte na cca 2,5cm kousky, obalte v připravené mouce, oklepejte, a asi polovinu vložte do hrnce (nesmí být přeplněný). Restujte dozlatova, asi 2 minuty z každé strany. Hotové kousky přendejte do misky a zbývající orestujte v dalších 2 lžících oleje.
- I druhou várku kuřete přendejte do misky. Zbývající lžíci oleje nalijte do stejného hrnce, přidejte mrkev, celer, cibuli a vařte na mírném plamenu po dobu 3 minut.
- Následně přidejte nakrájený pórek, česnek a vařte asi 2 minuty (dochuťte solí a pepřem). Přilijte kuřecí vývar, vodu a přiveďte k varu. Přikryjte a duste na mírném plameni za občasného míchání asi 20 minut.
- Nakonec přidejte orzo, kuřecí kousky, opět přikryjte a vše krátce poduste: cca 10 minut nebo dokud orzo nezměkne.
- Vmíchejte citronovou šťávu, dochuťte a posypejte estragonem.