Najděte si recept
Na co máte chuť?

Gravlax - marinovaný losos
Výborný marinovaný losos je oblíbená chuťovka ve skandinávských zemích. Základní kombinace soli a cukru maso částečně konzervuje a zpevní, vodka a kopr dodají výjimečnou chuť.
do 30 minut
5–7 porcí
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Suroviny (5–7 porcí)
Losos:
- velký filet z lososa 1 ks
- mořská sůl 10 lžic
- Cukr 5 lžic
- Vodka 100 ml
- čerstvý kopr 1 velká hrst
- kůra z 1 citrónu
- kůra z 1 limety
Omáčka:
- zakysaná smetana (30%) 300 g
- Citron 1 ks
- čerstvý kopr 1 velká snítka
- Cukr 1 lžíce
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Smíchejte sůl s cukrem, kůrou z citrusů, vodkou a nasekaným koprem. Lososa stáhněte z kůže, položte do pekáče, dobře zasypte směsí, zakryjte fólií a zatěžkejte. Marinujte přes noc, klidně i dva dny v lednici.
- Lososa očistěte od marinády, nakrájejte na tenké plátky a podávejte s tmavým chlebem, omáčkou a citronem.
- Na omáčku nasekejte kopr najemno, promíchejte se zakysanou smetanou a vše dochuťte solí a trochou citronové šťávy a kůry.
Gravlax; foto: Darina Křivánková