Losos
- filet z lososa (velký kus) 1 ks
- mořská sůl 10 lžic
- cukr 5 lžic
- vodka 100 ml
- kopr (čerstvý) 1 velká hrst
- citronová kůra z 1 citronu
- limetková kůra z 1 limety
Omáčka
- zakysaná smetana (30%) 300 g
- citron 1 ks
- kopr (čerstvý) 1 velká snítka
- cukr 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Smíchejte sůl s cukrem, kůrou z citrusů, vodkou a nasekaným koprem. Lososa stáhněte z kůže, položte do pekáče, dobře zasypte směsí, zakryjte fólií a zatěžkejte. Marinujte přes noc, klidně i dva dny v lednici.
- Lososa očistěte od marinády, nakrájejte na tenké plátky a podávejte s tmavým chlebem, omáčkou a citronem.
- Na omáčku nasekejte kopr najemno, promíchejte se zakysanou smetanou a vše dochuťte solí a trochou citronové šťávy a kůry.