Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mleté hovězí maso 200 g
- celý kmín 1 špetka
- celý pepř 3 kuličky
- bobkový list 1 ks
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- kapusta 200 g
- hovězí vývar (nebo voda) 1,2 litru
- sůl
- krájená rajčata 1/2 plechovky (200 g)
- špenát 2 hrsti
- česnek 2 stroužky
- hladkolistá petržel (nebo pažitka) 2 lžíce
Postup přípravy
- Nejprve připravte veškerou zeleninu. Kořenovou zeleninu nakrájejte dle libosti na kolečka, kostičky či jiné tvary. Kapustu nakrájejte na tenké proužky a cibuli na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli dosklovata. K ní přidejte mleté maso a zprudka ho restujte, dokud není opečené dohněda. Vařečkou ho průběžně pošťouchávejte, aby se rozmělnilo na kousky. Maso dochuťte kmínem, pepřem, bobkovým listem, červenou paprikou, a ještě minutu ho restujte.
- K masu přidejte všechnu kořenovou zeleninu, kapustu a zalijte vývarem či vodou. Vařte přibližně 30 minut. Polévku dosolte dle chuti.
- Jakmile maso i zelenina změknou, přidejte sekaná rajčata, popřípadě i rajčata čerstvá, pokud je jejich sezona a mají dobrou chuť. Vařte ještě 5 minut, aby se chutě prolnuly.
- Nakonec do polévky přidejte čerstvý špenát, prolisovaný česnek a už nevařte. Do hotové polévku vmíchejte nasekané bylinky.
Vyzkoušejte také poctivou hustou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE