Suroviny
- máslo 1 kus
Postup přípravy
Kachní prsa zbavíme nejedlých částí (prsní kosti) a maso omyjeme. Kůži na několika místech nařízneme, vetřeme sůl, opepříme, přidáme med, olivový olej a necháme v lednici odležet. Poté zprudka opečeme z obou stran(dle volby úpravy –medium rare, medium, well done).
Očistíme cibuli, drobně nasekáme a orestujeme na pánvi. Přidáme očištěný spařený baby špenát a lehce orestujeme. Doplníme česnek, smetanu, sůl a zvolna povaříme.
Na bramborový knedlík uvaříme ve slupce brambory. Nejlépe den dopředu. Studené oloupeme a umeleme. Osolíme, do důlku rozklepneme vejce, posypeme částí mouky a ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat knedlíky. Z těsta vyválíme válečky a uvaříme je v páře (asi 20 minut).
Na karlovarský knedlík nakrájíme na kostičky bílé pečivo a necháme je proschnout. Poté je navlhčíme mlékem. Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Do žloutku přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, přilijeme těstíčko a vše lehce promícháme. Jako poslední vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Těsto vytvarujeme pomocí navlhčené utěrky do tvaru knedlíku. Utěrku svážeme na dvou místech asi dva centimetry od těsta. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 20 minut. (Asi po 15 minutách varu rozvážeme první provázek, aby knedlík mohl nabýt.)
Špenát servírujeme na střed talíře, kolem vyskládáme oba druhy knedlíků a nahoru položíme rozkrájená prsa. Vše přelijeme smetanovou omáčkou a ozdobíme smítkou rozmarýnu.
Hlavní chod
Kachní prsa marinovaná v medu, smetanová omáčka s rozmarýnem, baby špenát, karlovarský a bramborový knedlík