Suroviny
- polohrubá mouka 75 g
- voda 125 ml
- máslo 40 g
- vejce 2 ks
- mascarpone
- jahody
- javorový sirup
- sůl špetka
Postup přípravy
- Osolenou vodu s máslem přiveďte k varu, vsypte najednou mouku a rychle míchejte, aby se netvořily žmolky, ale hladké těsto.
- Odstavte z ohně a vyklopené v misce ještě dobře promíchejte. Když kaše zchladne, zašlehejte do ní vejce jedno po druhém, až je těsto hladké a lesklé. Vejce a kaše musí mít stejnou teplotu.
- Těsto dejte do pytlíku a zdobítkem stříkejte vyšší kolečka na plech. Pečte v rozpálené troubě, aby těsto nabylo a dopékejte při mírnější teplotě.
- Během pečení troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo. Vychladlé rozřízněte a plňte mascarpone s rozmixovanými jahodami a trochou javorového sirupu.
- Do každého větrníku ještě vložte kousky jahod. Z tohoto množství máte 12 ks malých větrníků.