Těstoviny
- celozrnné špagety 300 g
- nastrouhaný parmazán 30 g
- sůl
Kuličky
- mleté srnčí maso 500 g
- vejce 1 ks
- ovesné vločky (jemně mleté ovesné vločky) 50 g
- mletý kmín 1/2 lžičky
- mletý tymián 1 lžička
- cibule (menší cibule) 1 ks
- sterilované papričky jalapeño 30 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
Omáčka
- menší červené papriky 2 ks (á 120 g)
- cibule (střední cibule) 1 ks
- extra virgin olivový olej (olivový olej) 2 lžíce
- loupaná krájená konzervovaná rajčata 300 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 230 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozložte na ně papriky a pečte je 20–25 minut, až změknou. Vyjměte je, přesuňte do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií nebo poklicí a nechte papriky zapařit. Půjdou dobře oloupat.
- Mezitím připravte masové kuličky. Maso, vejce, vločky, kmín, tymián, sůl a pepř promíchejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, papričky nasekejte najemno a promíchejte obojí s masem. Ze směsi tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu, vznikne jich zhruba 24. Uložte je do lednice a až se uvolní trouba, vyskládejte je na volný plech po paprikách a pečte 10 minut při teplotě 180 °C.
- Upečené zapařené papriky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli 1 minutu dosklovata. Přidejte rajčata a 100 ml vody, restujte další 3 minuty a přimíchejte nakrájené papriky. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Omáčku vlijte do menší zapékací formy (30 x 20 cm), naskládejte do ní opečené kuličky a vraťte je do trouby. Pečte ještě 10 minut.
- Ve velkém hrnci uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Uvařené těstoviny slijte, rozdělte do talířů a přelijte pečenou omáčkou s masovými kuličkami. Posypte parmazánem a podávejte.
PRIMA TIP: Chcete-li kuličky servírovat jako večírkové pohoštění, připravte k nim hustší omáčku. Pečené papriky rozmixujte s cibulí, stroužkem česneku, olejem a jedním zralým rajčetem, dochuťte solí, pepřem a případně mletou pálivou paprikou a podávejte.
Zvěřinové kuličky s omáčkou z pečených paprik a rajčat Zdroj: Jak jíme zdravě na podzim