Těstoviny
- špagety (celozrnné ) 300 g
- strouhaný parmazán 30 g
- sůl
Kuličky
- srnčí maso (mleté ) 500 g
- vejce 1 ks
- ovesné vločky (jemně mleté ) 50 g
- mletý kmín 1/2 lžičky
- tymián (mletý ) 1 lžička
- cibule (menší ) 1 ks
- paprička jalapeňo (sterilované ) 30 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- červená paprika (menší ) 2 ks (á 120 g)
- cibule (střední ) 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- loupaná rajčata (krájená konzervovaná ) 300 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 230 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozložte na ně papriky a pečte je 20–25 minut, až změknou. Vyjměte je, přesuňte do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií nebo poklicí a nechte papriky zapařit. Půjdou dobře oloupat.
- Mezitím připravte masové kuličky. Maso, vejce, vločky, kmín, tymián, sůl a pepř promíchejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, papričky nasekejte najemno a promíchejte obojí s masem. Ze směsi tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu, vznikne jich zhruba 24. Uložte je do lednice a až se uvolní trouba, vyskládejte je na volný plech po paprikách a pečte 10 minut při teplotě 180 °C.
- Upečené zapařené papriky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli 1 minutu dosklovata. Přidejte rajčata a 100 ml vody, restujte další 3 minuty a přimíchejte nakrájené papriky. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Omáčku vlijte do menší zapékací formy (30 x 20 cm), naskládejte do ní opečené kuličky a vraťte je do trouby. Pečte ještě 10 minut.
- Ve velkém hrnci uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Uvařené těstoviny slijte, rozdělte do talířů a přelijte pečenou omáčkou s masovými kuličkami. Posypte parmazánem a podávejte.
PRIMA TIP: Chcete-li kuličky servírovat jako večírkové pohoštění, připravte k nim hustší omáčku. Pečené papriky rozmixujte s cibulí, stroužkem česneku, olejem a jedním zralým rajčetem, dochuťte solí, pepřem a případně mletou pálivou paprikou a podávejte.