Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Zvěřinové kuličky s omáčkou z pečených paprik a rajčat

Moje hodnocení
7x

Masové kuličky považuje málokdo za luxusní pokrm, ale zkuste je udělat ze zvěřiny a směle je můžete servírovat na večírku nebo k nedělnímu obědu. Omáčka z pečené zeleniny jim dodá kouřový nádech a podtrhne jejich divokost.

4 porce
90 minut

Těstoviny

  • celozrnné špagety 300 g
  • nastrouhaný parmazán 30 g
  • sůl

Kuličky

  • mleté srnčí maso 500 g
  • vejce 1 ks
  • ovesné vločky (jemně mleté ovesné vločky) 50 g
  • mletý kmín 1/2 lžičky
  • mletý tymián 1 lžička
  • cibule (menší cibule) 1 ks
  • sterilované papričky jalapeño 30 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Omáčka

  • menší červené papriky 2 ks (á 120 g)
  • cibule (střední cibule) 1 ks
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 2 lžíce
  • loupaná krájená konzervovaná rajčata 300 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 230 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozložte na ně papriky a pečte je 20–25 minut, až změknou. Vyjměte je, přesuňte do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií nebo poklicí a nechte papriky zapařit. Půjdou dobře oloupat.
  2. Mezitím připravte masové kuličky. Maso, vejce, vločky, kmín, tymián, sůl a pepř promíchejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, papričky nasekejte najemno a promíchejte obojí s masem. Ze směsi tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu, vznikne jich zhruba 24. Uložte je do lednice a až se uvolní trouba, vyskládejte je na volný plech po paprikách a pečte 10 minut při teplotě 180 °C.
  3. Upečené zapařené papriky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli 1 minutu dosklovata. Přidejte rajčata a 100 ml vody, restujte další 3 minuty a přimíchejte nakrájené papriky. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Omáčku vlijte do menší zapékací formy (30 x 20 cm), naskládejte do ní opečené kuličky a vraťte je do trouby. Pečte ještě 10 minut.
  4. Ve velkém hrnci uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
  5. Uvařené těstoviny slijte, rozdělte do talířů a přelijte pečenou omáčkou s masovými kuličkami. Posypte parmazánem a podávejte.

PRIMA TIP: Chcete-li kuličky servírovat jako večírkové pohoštění, připravte k nim hustší omáčku. Pečené papriky rozmixujte s cibulí, stroužkem česneku, olejem a jedním zralým rajčetem, dochuťte solí, pepřem a případně mletou pálivou paprikou a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty