Suroviny
- hovězí maso (zadní, kližka, ořech či šál) 1,5 kg
- červené víno (doporučuje se pinotage nebo cabernet sauvignon) 750 ml
- česnek 4 stroužky
- bylinky (bouquet garni)
- máslo 70 g
- cibule (najemno nasekaná) 1 ks
- mrkev (nakrájená na dlouhé plátky) 2 ks
- mouka 2 lžíce
- rajský protlak 1 lžíce
- slanina (prorostlá, na kousky) 250 g
- šalotka 300 g
- žampiony (světlé, malé) 250 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kostky. Dejte je do velké mísy spolu s vínem, česnekem a bouquet garni, přikryjte fólií a nechte přes noc marinovat v lednici.
- Předehřejte troubu na 160 °C. Maso vyndejte z marinády, osušte kuchyňskou utěrkou. Polovinu másla rozehřejte ve velkém hrnci (vhodný do trouby a s poklicí). Přidejte cibuli, mrkev a bouquet garni a smažte 10 minut, potom sundejte z plotny.
- Rozehřejte zbytek másla na velké pánvi. Postupně na něm opékejte maso dohněda, to bude trvat asi 5 minut. Maso přidejte do hrnce s mrkví a cibulí. Víno nalijte do hrnce, ve kterém jste smažili maso, a asi 30 vteřin převařujte.
- Hrnec vraťte na plotnu a poprašte maso a zeleninu moukou. Míchejte, až bude maso moukou dobře obalené. Teď přilijte vinnou marinádu, vmíchejte protlak a přiveďte do varu. Stále promíchávejte.
- Hrnec dejte přikrytý do trouby a zapékejte asi 2 hodiny. Lžíci másla rozehřejte na pánvi a opékejte na něm šalotky a slaninu asi 10 minut. Přidejte houby a restujte další 3 minuty, potom vše přidejte do hrnce s masem a v troubě pečte dalších 30 minut. Podávejte s bílým chlebem.
- PRIMA TIP: Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, obvykle převázaných provázkem. Druhy bylinek jsou na vaší chuti, ale chybět by neměla petržel, bobkový list a tymián. Můžete přidat také saturejku, rozmarýn nebo stonek řapíkatého celeru.