Suroviny
- dýně 1 kg
- jablko 2
- máslo 2 lžíce
- cibule 2
- česnek 2 stroužek
- muškátový oříšek
- kari koření 0.5 lžíce
- vývar 1 l
- smetana 150-200 ml
- citronová šťáva
Postup přípravy
Dýni oloupeme, dužinu vydlabeme a nakrájíme na kostičky
Jablka oloupeme a také nakrájíme na kostičky
V kastrolu se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, muškátový oříšek, kari a osmahneme
Přisypeme nakrájenou dýni a jablka a znovu krátce opečeme
Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni doměkka asi 20 minut
Rozmixujeme na hladký krém, propasírujeme jemným sítem, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu
Necháme přejít varem a dochutíme solí, citronovou šťávou, popřípadě cukrem
Poprášíme mletou skořicí
Dýňová polévka
Ingredience:
- 1 kg dužiny z dýně
- 2 jablka
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- 1/2 lžíce kari koření
- 1 l vývaru
- 150–200 ml smetany
- citronová šťáva na dochucení