Moučníky čokoládové soufflé
- čokoláda 100 g
Ingredience
- máslo 2 lžíce
Moučníky čokoládové soufflé
- cukr 120 g
- vejce 3
- mouka 40 g
- mandlové plátky
Postup přípravy
Čokoládu a máslo rozpustíme v horké lázni a necháme trochu vychladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků našleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a vmícháme do nich rozpuštěnou čokoládu.
Do směsi lehce vmícháme mouku a sníh. Vymažeme formičky (nebo hrnečky) máslem. Můžeme je také vysypat moukou nebo mandlovými lupínky. Ze tří čtvrtin je naplníme. Necháme je odpočinout v lednici, lze je však i rovnou péct na 180 ˚C v horkovzdušné troubě asi 10 minut (na 200 ˚C v normální troubě).
Pokud povrch praskne, vložíme do něj kousek čokolády. Podáváme buď ve formičce, nebo vyklopíme na talířek se zmrzlinou, šlehačkou či vanilkovým krémem.
Lanýže z bílé čokolády
Ingredience: 230 g bílé čokolády2 lžíce másla5 lžic šlehačky1 lžíce citronového nebo pomerančového likéru
Ingredience na polevu:
100 g bílé čokolády
postup:
Máslo a šlehačku přivedeme za stálého míchání k varu a asi minutu povaříme. Hrnec odstavíme, nalámeme do něj čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí a nespojí v hmotu. Vylijeme na pekáček vyložený pečicím papírem a uložíme na dvě hodiny do chladu. Poté lžičkou vylamujeme kousky hmoty a modelujeme kuličky. Dáme opět asi na 30 minut vychladit. Poté máčíme v polevě (rozpuštěné ve vodní lázni). Necháme ztuhnout. Podáváme jako sladkou tečku ke kávě nebo čaji.
Moučníky
Čokoládové soufflé Ingredience:
- 100 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa)
- 90 g másla + 20 g na vymazání formiček
- 120 g cukru
- 3 vejce
- 40 g hladké mouky
- mandlové plátky