Suroviny
Postup přípravy
Brokolici nakrájíme na růžičky, opereme a dáme vařit do 2 litrů vývaru
Po uvaření si na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, ke které po chvíli přidáme na kostky nakrájenou polovinu slaniny
Restujeme, dokud není lehce křupavá
Přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou přendáme do brokolicové polévky
Zamícháme a necháme provařit
Ponorným nebo běžným mixérem polévku rozmixujeme, dáme opět vařit a zjemníme smetanou
Dochutíme solí a pepřem
Se solí ale opatrně, slanina už je slaná dost
Nakonec orestujeme zbytek slaniny nakrájené na kousky a necháme okapat přebytečný tuk
Na pánvi opečeme dokřupava toustový chleba nakrájený na kostky
Podáváme k polévce těsně před konzumací, jinak se krutonky rozmočí
Brokolicový krém se slaninou a krutony
Ingredience:
- 2 větší brokolice
- 2 cibule
- 300 g slaniny (nejlépe pravé anglické)
- 300 ml smetany
- 80 g másla
- 2 l vývaru
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- toustový chléb