Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kari polévka z pečeného květáku
Výjimečný postup, orientální nádech, hutná sytost a vegetariánské, veganské a paleo hodnocení činí z této polévky favorita letošní zimy!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- menší květák, rozdělený na růžičky 1 ks
- kari koření 2–3 lžíce
- česnek, rozdrcený 1 stroužek
- římský kmín 1/2 lžičky
- mletá paprika 1/2 lžičky
- olivový olej 2–3 lžíce
- červená cibule, nakrájená 1 ks
- olivový olej 2 lžičky
- listy špenátu, nakrájené 1 hrst
- mrkev, nakrájená 3 ks
- vývar 1 litr
- mandlové nebo kokosové mléko 250 ml
- drcené chilli 1/2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- případně rozdrobené slané krekry a/nebo ořechy na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Růžičky květáku promíchejte s kari kořením, drceným česnekm, římským kmínem, paprikou, solí a 3 lžícemi oleje. Rozestřete je na plech a pečte 20 až 22 minut, až změknou. Dejte stranou.
- Zbylou zeleninu nakrájejte. Upečené růžičky květáku rozmixujte krátkými pulzy, aby připomínaly rýži.
- V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli. Vlije vývar, mléko, vsypte zeleninu, květákovou rýži, chilli koření a opepřete. Rychle uveďte do varu, snižte příkon a polévku mírným varem vařte asi 20 minut, až zelenina změkne. Chcete-li, podávejte polévku posypanou rozdrobenými krekry a/nebo nasekanými ořechy.