Suroviny
- květák (velký ) 1/2 ks (cca 600 g růžiček)
- olivový olej 4 lžíce
- hořčičné semínko 1 a 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- kurkuma (mletá ) 1 vrchovatá lžička
- česnek 1 stroužek
- zázvor (čerstvý ) 3 cm
- voda 400 ml
- kokosové mléko 300 ml
- rajčatová passata 100 g
- cizrna 1 konzerva
- špenát (volitelné) 2 hrsti
- mango (malé zralé,volitelné)
- citronová šťáva cca 1/2 až 1 ks
- koriandr (svazek)
Postup přípravy
- Pokud budete jíst kari s rýží, jako první krok uvařte rýži. Celá příprava receptu trvá přibližně 40–45 min.
- Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky.
- Připravte si větší hrnec nebo hlubokou pánev. Na olivovém oleji restujte květák spolu s hořčičnými semínky. Bude to trvat cca 10 minut.
- Mezitím si v malém food processoru rozmixujte oloupaný zázvor, česnek, stonky koriandru a bílou i zelenou část jarních cibulek.
- Jakmile květák lehce zhnědne, přisypte 1 lžičku kurkumy, ½ lžičky římského kmínu a rozmixovanou směs. Restujte další 2 minutky.
- Nyní přilijte 400 ml vody, 300 ml kokosového mléka, přidejte přibližně 100 g passaty a cizrnu. Vařte na středním plameni pod pokličkou přibližně 15 minut.
- V tu dobu by měl být květák uvařený tak akorát. Ne příliš tvrdý, ne rozvařený. Je třeba jej ale ochutnat.
- Na závěr přidejte na kostičky rozkrájené mango a 2 hrsti špenátu. Dochuťte šťávou z citrónu. Pokud nebudete dávat mango, stačí citrónové šťávy méně.
- Podávejte s rýží a listy koriandru.