Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květákové kari
Voňavé, syté a především ideální do zimních měsíců. Proto tu dnes máme vegetariánské kari, které s chutí zdlábne i milovník kari s kuřetem. Máte svůj osvědčený recept? :)
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- velký květák 1/2 ks (cca 600 g růžiček)
- olivový olej 4 lžíce
- hořčičná semínka 1 a 1/2 lžičky
- mletý římská kmín 1/2 lžičky
- mletá kurkuma 1 vrchovatá lžička
- jarní cibulka 2 ks
- česnek 1 stroužek
- čerstvý zázvor 3 cm
- voda 400 ml
- kokosové mléko 300 ml
- passata 100 g
- cizrna 1 konzerva
- špenát (volitelné) 2 hrsti
- malé zralé mango (volitelné)
- šťáva z citrónu cca 1/2 až 1 ks
- svazek koriandru
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Pokud budete jíst kari s rýží, jako první krok uvařte rýži. Celá příprava receptu trvá přibližně 40–45 min.
- Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky.
- Připravte si větší hrnec nebo hlubokou pánev. Na olivovém oleji restujte květák spolu s hořčičnými semínky. Bude to trvat cca 10 minut.
- Mezitím si v malém food processoru rozmixujte oloupaný zázvor, česnek, stonky koriandru a bílou i zelenou část jarních cibulek.
- Jakmile květák lehce zhnědne, přisypte 1 lžičku kurkumy, ½ lžičky římského kmínu a rozmixovanou směs. Restujte další 2 minutky.
- Nyní přilijte 400 ml vody, 300 ml kokosového mléka, přidejte přibližně 100 g passaty a cizrnu. Vařte na středním plameni pod pokličkou přibližně 15 minut.
- V tu dobu by měl být květák uvařený tak akorát. Ne příliš tvrdý, ne rozvařený. Je třeba jej ale ochutnat.
- Na závěr přidejte na kostičky rozkrájené mango a 2 hrsti špenátu. Dochuťte šťávou z citrónu. Pokud nebudete dávat mango, stačí citrónové šťávy méně.
- Podávejte s rýží a listy koriandru.
P&G Foodies
Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.
Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.