Suroviny
- houby 500 g
- brambory 5
- mrkev 1
- cibule 1
- česnek 4-5
- tavený sýr 3
- smetana ke šlehání 1/2 kelímku
- polohrubá mouka 2 PL
- olej 2 PL
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- zakysaná smetana
- petržel
Postup přípravy
- Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kousky. Sušené nejlépe přes noc namočíme do vody, mražené necháme rozmrazit. Houby vaříme asi půl hodiny v osolené vodě. Na počátku sejmeme pěnu a přidáme koření – černý pepř, nové koření a 2 až 3 bobkové listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, dáme vařit do polévky a přidáme celé stroužky česneku.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo a spolu s cibulkou osmažíme na oleji nebo másle dozlatova. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Do polévky dáme rozpustit tavené sýry a přidáme smetanu na šlehání.
- Zahustíme polévku jíškou a necháme povařit asi 20 minut na mírném ohni. Podáváme s nadrobno pokrájenou petrželovou a koprovou natí a do talíře můžeme přidat lžíci kysané smetany.
Autor receptu: Irina Hobzová