Slaný karamel v čokoládových sklenkách

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-5
Slaný karamel v čokoládových sklenkách Foto:
Slaný karamel v čokoládových sklenkách
Foto: isifa.com

Neodolatelný dezert vhodný pro následující slavnostní dny. Spojení vláčné čokolády s hřejivým karamelem završí neobvyklý slaný akcent.

Suroviny
na karamel:
neslané máslo 30 g
lehký třtinový cukr 100 g
kelímek šlehačky (40% tuku) 150 ml
vločková sůl (Maldon) a trochu na zdobení 1/2 lžičky
na čokoládovou část:
kelímek smetany ke šlehání 300 ml
tabulka hořké tmavé čokolády, rozpuštěné 200 g
pár kapek vanilkového extraktu
Postup
1

Příprava karamelu: Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a tučnou šlehačku. Směs míchejte při nízké teplotě dokud se vše nerozpustí, potom zvyšte teplotu a míchejte, dokud směs nezhoustne do konsistence karamelu. Sundejte pánev z ohně a nechte karamel ochladit 10 – 15 minut. Potom do něj vmíchejte šupiny soli. Směs nalijte do sklenek a nechte usadit.

2

Čokoládový krém: Smetanu uveďte do varu a přelijte jí rozpuštěnou čokoládu. Přidejte vanilkový extrakt a míchejte směs do hladka. Nalijte směs přes karamel a nechte usadit. Před podáváním posypte povrch solnými šupinkami.

3

Prima tip: Abyste si byli jisti, že krém bude opravdu hladký, projeďte jej tyčovým mixérem.

Slaný karamel v čokoládových sklenkách Foto: isifa.com

Slaný karamel v čokoládových sklenkách, Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama