Rajská omáčka s paprikovým luskem

Doba přípravy:
Rajská omáčka s paprikovým luskem Foto:
Rajská omáčka s paprikovým luskem
Foto: Češka z Česka

Plněné papriky v rajské omáčce jsou pro řadu z vás jistě favoritem. A co za přílohu? To záleží na momentální chuti – buď klasicky houskové knedlíky, ale také třeba rýži.

Článek

13 receptů na klasické české omáčky Foto:

13 receptů na klasické české omáčky

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...
Suroviny
bílé papriky 8 ks
mleté maso 500 g
vejce 1 ks
malá cibule 1 ks
trocha rýže
majoránka
červená paprika
pepř, sůl
Rajská omáčka:
rajčata, na kostičky (nebo protlak) 500 g
máslo 2 lžíce
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
koření (bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření)
smetana 33% nebo zakysaná smetana
sůl
mletá sladká paprika
chilli
Postup
1

Papriky umyjte a opatrně vyřízněte stopku a semeník, abyste jinak papriku neporušili.

2

Do misky dejte mleté maso, najemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vejce a koření dle uvážení. Na zahuštění nepřidávejte strouhanku nebo housku, ale rýži. S rýží opatrně, protože nabyde a mohlo by se stát, že se do lusku po uvaření nevejde a lusk praskne. Stačí jen málo, na toto množství cca "dětská hrstička".

3

Rukama pořádně promíchejte a masovou směsí naplňte lusky. Teď nastává čas na přípravu rajské omáčky, ve které se lusky budou vařit.

4

Rajská omáčka: V hrnci na másle lehce osmahněte cibuli a nastrouhanou mrkev. Mrkev dodá omáčce nasládlejší chuť a pomůže ji zahustit.

5

Teď máte 2 varianty – jednodušší s rajčatovým protlakem, který do hrnce přilijete, nebo složitější, ale jen malinko, s rajčaty. Ve druhém případě do hrnce přidejte nakrájená rajčata bez slupky. Slupky se zbavte tak, že ji nařízněte do X a zalijte rajčata vroucí vodou z varné konvice. Po chvilce vodu slijte a rajčata lehce oloupejte.

6

Nakrájená rajčata promixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu, koření, sůl, sladkou papriku, chilli a cukr podle chuti.

7

Připravené paprikové lusky přidejte do omáčky, aby se vařily. Podle potřeby přilijte trochu vody a vařte, dokud maso uvnitř paprik není hotové, cca 30 min.

Rajská omáčka s paprikovým luskem 2 Foto: Rajská omáčka s paprikovým luskem; foto: Češka z Česka

Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko

Češka z Česka Foto:

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska_blog

Videa

reklama

reklama