Kvasový žitný chléb

Doba přípravy:
Kvasový žitný chléb Foto:
Kvasový žitný chléb
Foto: Thinkstock

Znáte krásnější vůni domova, než když z trouby vytáhnete svůj první chléb z žitného kvasu? Pokud jste dosud nic takového nezažili, najděte ve svém okolí pekařství prodávající zárodečnou žitnou drobenku a pusťte se do pečení!

Suroviny
Na 2 bochníky:
zárodečná žitná drobenka 250 g
žitná mouka 250 g
pšeničná chlebová mouka 500 g
sůl 25 g
kmín 10 g
droždí 20 g
voda 1 litr
Postup
1

Do mísy vsypte zárodečnou žitnou drobenku a žitnou mouku, přilijte 700 ml vlažné vody a ručním šlehačem rozšlehejte na kompaktní kaši. Nechte zhruba 6 hodin kvasit.

2

Do žitného kvasu přidejte pšeničnou mouku chlebovou, sůl, kmín a předem připravený kvásek (droždí 20 g, vlažná voda 300 g, ½ kávové lžičky cukru). Z těchto surovin vymíchejte volné chlebové těsto.

3

Nechte ho 15 minut zrát, pak stočte do dvou bochníků (chcete-li pouze jeden, zadělávejte z poloviny množství) a vložte je do předem připravené misky s pomoučněným plátýnkem. Přikryjte utěrkou a nechte 45–60 minut kynout na teplém místě.

4

Troubu předehřejte na 230–250 °C i s plechem, na němž budete péci.

5

Na rozpálený plech posaďte vykynutý chlebový bochník a vložte ho do trouby, do níž stříkněte vodu, aby se chléb zapekl v zapařeném prostoru.

6

Po 3–5 minutách prostor vyvětrejte a teplotu stáhněte na 180 °C.

7

Po 30–35 minutách zvyšte teplotu zpět na 230 °C a bochník dopečte do zlatavě hnědé barvy (čas záleží na typu trouby, každá peče trochu jinak, chléb je třeba hlídat, při tak vysoké teplotě by se rychle připálil). Správně upečený bochník musí po vyndání z trouby při poklepu na spodní kůrku dunět.

Článek

Tajemství dobrého chleba  Foto: Thinkstock

Objevte tajemství dobrého chleba

Do příchodu hotových chlebových směsí, rozpékacích pecí a dalších moderních technologií jsme byli zvyklí jíst typický středoevropský kvasový chléb z pšeničné a žitné mouky.
Videa

reklama

reklama