Středomořská kuchyně – zdravá inspirace z dovolené

Středomořská kuchyně  Foto:
Středomořská kuchyně
Foto: Thinkstock

Pobřeží Středozemního moře je jednou z českými turisty nejnavštěvovanějších destinací v období dovolených, ale i různých poznávacích zájezdů po celý rok.

Každý se zde setkává s místní středomořskou kuchyní a často vzpomíná na její vynikající chuť a blahodárné dietetické účinky. Připomeňme si proto tradiční „evangelium“ středomořské kuchyně.

Nejčastější výskyt potravin ve středomořských receptech:

Olivový olej: Někdy také označovaný jako „tekuté zlato“ je základním kamenem všech receptů. Zejména olej lisovaný za studena nahrazuje máslo, margaríny, sádlo a ostatní tuky.

Ryby: Středomořské národy konzumují čerstvé ryby nebo další mořské plody takřka denně v různé úpravě.

Středomořská kuchyně 3 Foto:

Zelenina: Zejména sezonní čerstvá zelenina nechybí v žádném denním jídelníčku. Buďto jako příloha nebo v syrovém stavu jako různé saláty.

Ovoce: Nejčastěji se konzumuje plně vyzrálé a je doporučováno místo sladkých cukrářských výrobků.

Maso: Pokud se nejedná o ryby, používá se ve velké míře maso jehněčí. Dále potom drůbež a jiné libové druhy masa. Oproti našim zvyklostem se hovězí a vepřové maso konzumuje v podstatně menší míře.

Mléko a mléčné výrobky: Používají se pouze v přiměřené míře. Například husté řecké jogurty jsou zdravým středomořským dezertem, který se podává s medem a ořechy. Sýry se dělají nejen z kravského, ale velmi často i z ovčího a kozího mléka.

Bylinky: Používají se čerstvé naprosto v každém receptu. Bazalka, oregano, rozmarýn, tymián...

Víno: Sklenička vína se pije k jídlu a konzumace zde není rozhodně zakázána.

Olivy, mandle, ořechy a luštěniny: U lidí konzumujících tyto produkty se v daleko menší míře vyskytují civilizační zdravotní problémy jako obezita, vysoký krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu.

Středomořský „model“: Jídlo středomořských národů je vždy rozděleno na několik menších chodů, u jídla se nikdy nespěchá a na jídlo si zde vždy udělují dostatek času.

Středomořská kuchyně 8 Foto:

Krevetové špízy

Kvalitní krevety lze již dnes koupit i u nás celoročně. V kombinaci s plátky cukety nebo rajčete lehce vykouzlíte na grilu tuto středomořskou pochoutku.

Středomořská kuchyně 4 Foto:

Suroviny:

• 500 g krevety

• 100 g másla

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 lžíce medu

• 4 stroužky česneku

• 2 mladé cukety

• 10 ks cherry rajčátek

• šťáva z jednoho citronu

• špetka chilli

• sůl, pepř, tymián

Postup: Očištěné krevety napichujeme na předem namočené dřevěné špejle. Na koncích špejle krevety zajistíme plátkem cukety a rajčete. Marinádu připravíme z oleje, rozpuštěného másla, rozetřeného česneku, soli, pepře, chilli, medu a tymiánu. Vydatně potřeme marinádou a opékáme na grilu. Podáváme nejlépe s rozpečenou bagetkou.

Středomořská kuchyně 5 Foto:

Polévka minestrone

Středomořská kuchyně 2 Foto:

Suroviny:

• 600 g směs sezonní zeleniny

• 3 brambory

• 4 lžíce olivového oleje

• sůl, mletý pepř

• bazalkové pesto

• strouhaný parmazán

Postup: Cibuli orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, později ostatní druhy zeleniny. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut. Potom odebereme z polévky naběračku měkké zeleniny, propasírujeme ji a vrátíme zpět do hrnce. Před servírováním dáme do talíře lžičku pesta a strouhaného parmazánu.

Typickou chuť polévky vždy určují použité druhy sezonní zeleniny. Je proto jiná v každou roční dobu. Pokud ji chcete podávat jako hlavní jídlo, přidejte do polévky ještě těstoviny a fazole, bude z ní skutečně syté a přitom zdravé jídlo.

Středomořská kuchyně se snaží udržet při životě staré tradiční recepty vycházející hlavně z místních zdrojů. Jistě sami uznáte, že jedna návštěva jakékoli středomořské oblasti nestačí. Zkuste si proto některé středomořské recepty uvařit i při návratu z dovolené. Přeneste středomořskou kuchyni a její zvyky k vám domů. Pomůžete tak omladit svůj organismus a zpomalit stárnutí.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama