Mungo je víc než obyčejná fazole

Fazole mungo  Foto:
Fazole mungo
Foto: Thinkstock

Pokud jste ještě neochutnali luštěninu mungo, o mnoho přicházíte. Malé zelené fazolky vynikají specifickým aroma a v naklíčené podobě i vysokým podílem zdraví prospěšných látek. Můžete si je dopřávat samotné či je přidávat do mnoha různých pokrmů.

Luštěnina mungo pochází z Indie, odkud se postupně rozšířila téměř do celého světa. Plody této jednoleté teplomilné rostliny mají nejčastěji olivově zelenou barvu a prodávají se obvykle celé, loupané nebo půlené. V některých obchodech můžete sehnat také naklíčené výhonky – stejně jako u ostatních druhů luštěnin se totiž obsah cenných látek v mungo nakličováním významně zvyšuje. Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitaminů skupiny B.

Fazole mungo  Foto: Thinkstock

Fazole mungo. Foto: Thinkstock

 

Fazole mungo  Foto: isifa.comKulinářské uplatnění

Malé zelené fazole jsou oblíbené především v čínské a indické kuchyni. Před vařením je třeba mungo důkladně promýt pod tekoucí vodou a namočit ideálně na 10–12 hodin. Poté fazolky znovu propláchněte, dejte do hrnce se studenou vodou a vařte asi 40–60 minut (přesná délka se odvíjí od stáří semen). Tepelně upravené mungo můžete použít například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či kuřecím masem.

Naklíčené fazole se konzumují nejčastěji syrové, obsahují totiž významné množství vitaminů a minerálů, které by se mohly tepelnou úpravou zničit.

Naklíčeného munga snězte maximálně jednu hrst denně!

Fazole mungo  Foto: isifa.comJak si doma vypěstovat mungo výhonky?

Nenaklíčené fazolky v BIO kvalitě důkladně propláchněte, dejte do misky a přilijte tolik studené vody, aby je převyšovala přibližně o 0,5 cm. Takto „zalité“ mungo nechte odpočívat přes noc. Ráno vodu z fazolek slijte, několikrát je propláchněte a nechte odkapat. Vraťte fazole do misky, překryjte navlhčenou látkou či papírovým ubrouskem a nechte klíčit. Každých 8 hodin kontrolujte, zda fazolky nejsou „na suchu“ a při té příležitosti je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.

Nechte klíčit v pokojové teplotě přibližně jeden až tři dny (podle toho, jak rychle proces postupuje a jak velké chcete mít klíčky). Jakmile budete s výsledkem spokojeni, mungo propláchněte a skladujte v uzavíratelné dóze v ledničce. Obvykle vydrží svěží tři až pět dnů. Před konzumací semínka důkladně proberte – občas se stane, že některé nevyklíčí a stává se tak velkou hrozbou pro vaše zuby.

 Autor: Nela Kučerová

Videa

reklama

reklama