Křehké těsto
- hladká mouka 250 g
- cukr krupice 35 g
- máslo 140 g
- voda (studená ) 45 g
- sůl 1 g
Náplň
- vejce (velká ) 7 ks
- med 100 g
- melasa 100 g
- třtinový cukr (tmavý ) 210 g
- ořechy (nahrubo nasekané-pekanové, vlašské, lískové, mandle) 300 g
- máslo (rozpuštěné ) 45 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mletý hřebíček 1/4 lžičky
- sůl 6 g
Tento páj překypující chutěmi nejlépe chutná čerstvý, servírovaný v pokojové teplotě jen tak samotný anebo se lžičkou dobrého mascarpone či crème fraîche. Zapíjejte domácím chai latte či svařeným suchým rosé.
Postup přípravy
- Korpus: Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujte do drobenky, přidejte ledově studenou vodu a krátce zamíchejte do hladkého těsta. Nechte 2 hodiny odpočinout v lednici.
- Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 mm a opatrně přeneste do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskněte ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě položte pečicí papír a formu vyplňte suchými fazolemi či rýží. Pečte naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjměte (nevyhazujte – můžete je opakovaně používat na pečení).
- Ze zbytku těsta vykrojte různě velké sněhové vločky a rovněž na pečicím papíře upečte. Po vychladnutí je lehce pocukrujte.
- Náplň: Všechny suroviny smíchejte, máslo přidejte až poslední. Nalijte na předpečený základ a pečte při 160 °C 35–40 minut. Ještě horký páj potřete dvěma lžícemi medu. Dozdobte pocukrovanými vločkami.
O tento báječný recept se s námi podělil Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr, který v současné době působí v CakeShop Prague v Celetné 11, www.cakeshopprague.cz.
Božský ořechovo-medový páj s melasou Zdroj: archiv CakeShop Prague