Josef Maršálek

Božský ořechovo-medový páj s melasou

Moje hodnocení
0x

Krásný, barevný čas podzimních dnů, je jako stvořený pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost pro jednoduché páje ze sezonních ingrediencí. 

1 porce
90 minut

Křehké těsto

  • hladká mouka 250 g
  • cukr krupice 35 g
  • sůl 1 g
  • máslo 140 g
  • studená voda 45 g

Náplň

  • velká vejce 7 ks
  • med 100 g
  • melasa 100 g
  • tmavý třtinový cukr 210 g
  • nahrubo nasekané ořechy (pekanové, vlašské, lískové, mandle) 300 g
  • sůl 6 g
  • rozpuštěné máslo 45 g
  • mletá skořice 1/2 lžičky
  • mletý hřebíček 1/4 lžičky

Tento páj překypující chutěmi nejlépe chutná čerstvý, servírovaný v pokojové teplotě jen tak samotný anebo se lžičkou dobrého mascarpone či crème fraîche. Zapíjejte domácím chai latte či svařeným suchým rosé.

Postup přípravy

  1. Korpus: Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujte do drobenky, přidejte ledově studenou vodu a krátce zamíchejte do hladkého těsta. Nechte 2 hodiny odpočinout v lednici.
  2. Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 mm a opatrně přeneste do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskněte ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě položte pečicí papír a formu vyplňte suchými fazolemi či rýží. Pečte naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjměte (nevyhazujte – můžete je opakovaně používat na pečení).
  3. Ze zbytku těsta vykrojte různě velké sněhové vločky a rovněž na pečicím papíře upečte. Po vychladnutí je lehce pocukrujte.
  4. Náplň: Všechny suroviny smíchejte, máslo přidejte až poslední. Nalijte na předpečený základ a pečte při 160 °C 35–40 minut. Ještě horký páj potřete dvěma lžícemi medu. Dozdobte pocukrovanými vločkami.

O tento báječný recept se s námi podělil Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr, který v současné době působí v CakeShop Prague v Celetné 11, www.cakeshopprague.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty