Křehké těsto
- máslo 250 g
- hladká mouka 350 g + na poprášení
- mořská sůl 1 pořádná špetka
- cukr krupice 1 lžíce
Náplň
- jablka 2 kg
- citron 1 ks
- máslo 50 g
- cukr krupice 100 g
- skořice 1 pořádná špetka
Na potření
- vejce 1 ks
- cukr krystal 20 g
Další recepty na jablečné koláče najdete v tomto článku:
Článek
Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání
Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Postup přípravy
- Na těsto nakrájejte máslo na 1cm kostičky a dejte je na chvíli do mrazáku, až budou hodně studené. Mouku, pořádnou špetku mořské soli, krupicový cukr a studené máslo pak nejlépe v robotu prošlehejte, až se směs spojí, ale bude ještě hrudkovitá. Komínkem ve víku robota vlijte 150 ml ledové vody a znovu prošlehejte, aby se vytvořilo hrubší těsto. Spojte ho rukama do dvou placek, zabalte je do fólie a dejte nejméně na 1 hodinu do ledničky.
- Jablka oloupejte a zbavte je jaderníků. Polovinu jablek nakrájejte na hrubší kousky a na čtvrtky, druhou polovinu na menší kousky a zakapejte citronovou šťávou. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte máslo s cukrem a přidejte skořici. Jakmile směs začne bublat, vsypte tu polovinu jablek nakrájených nahrubo a povařte je 10 minut, kdy začnou měknout, ale ještě drží tvar. Vmíchejte zbytek jablek a povařte ještě 4 minuty, pak sejměte z plamene a nechte jablka úplně vychladnout – náplň má obsahovat pevnější a vláčnější kousky jablek.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Na moukou poprášené ploše vyválejte jednu placku těsta na výšku 3 mm, lehce ho přitom posypávejte moukou. Těsto volně naviňte na váleček a přeneste ho do formy na páj (je kulatá se zkosenými stěnami) o průměru 26 cm a vtlačte ho do formy tak, aby o dost přečnívalo. Doprostřed navršte jablka a lehce je roztlačte, aby formu dobře vyplnila. Vejce prošlehejte a potřete jím okraje těsta. Vyválejte druhou placku těsta a položte ji na náplň. Obě placky v okrajích lehce stlačte k sobě.
- Okraje začistěte (z odkrojků můžete vytvořit různé ozdoby a pokrýt jimi páj), pak okraje ozdobně vymačkejte zuby vidličky nebo stlačováním mezi prsty. Povrch páje potřete rozšlehaným vajíčkem a z výšky posypte krystalovým cukrem. Uprostřed vykrojte křížek, aby mohla unikat pára, a páj pečte nejlépe přímo na spodku trouby 50 minut nebo dokud nebude zlatý. Podle amerického zvyku ho podávejte s vanilkovým krémem nebo lehce ušlehanou smetanou.