Těsto
- hladká mouka 2 a 1/2 hrnku + na poprášení
- máslo (hodně vychlazené a nakrájené na kostičky (nakrájené ho dejte na 15 minut do mrazáku)) 225 g
- sůl 1 lžička
- cukr 1 lžička
- voda (ledová) 6–8 lžic
Náplň
- višně (vypeckované) 5 hrnků
- cukr krupice 1/2 hrnku
- mandlové aroma 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- kukuřičný škrob 3 lžíce
- máslo (nakrájené na kousky) 1 lžíce
- vejce 1 ks
- cukr (na posypání)
- sekané mandle 1 balíček
- vejce (na potření) 1
PRIMA TIP: Vytvořit mřížku není nic zvlášť obtížného, ale pokud se vám do ní nechce, nechte druhou placku těsta nerozkrájenou, položte ji přes náplň a dobře spojte se spodním těstem, navrch udělejte několik zářezů, aby mohla při pečení unikat pára. Dále postupujte podle receptu. Obě verze jsou pro páje typické.
Článek
Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!
Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Postup přípravy
- Mouku, cukr a sůl dejte do nádoby robotu a několikrát prošlehněte, aby se přísady promísily. Pak přidejte asi polovinu másla a také několikrát prošlehněte. Přidejte zbylé máslo a prošlehněte asi 6–8krát, aby největší kousky másla měly velikost asi jako hrášek.
- Směs zastříkněte několika lžícemi ledové vody a znovu ji prošlehněte. Pak přidávejte po lžících další vodu a vždy několikrát prošlehněte, až se směs začne spojovat do těsta. Když vezmete kousek směsi mezi prsty a zmáčknete ji, měla by držet pohromadě. Vody musíte přidávat jen velmi opatrně a po troškách, jinak by těsto bylo tuhé.
- Směs opatrně vyklopte na čistou suchou pracovní plochu a shrňte ji na hromádku. Hrudky těsta můžete několikrát stlačit hranou dlaně, rozetřete tím kousky másla a ty pak napomůžou vytvářet lístkující strukturu těsta.
- Těsto rozdělte na dvě části a oběma rukama z každé části vytvarujte plochý bochánek, ale pozor, těsto příliš nehněťte! Bylo by tuhé. V těstě by měly být vidět malé kousky másla – ty při pečení vytvoří křehké vrstvičky. Bochánky poprašte trochou mouky a zabalené ve fólii je dejte na 1 hodinu až 2 dny do ledničky.
- Vyndejte jeden bochánek a nechte ho 5 až 10 minut stát v pokojové teplotě, bude se lépe vyvalovat. Na lehce pomoučené ploše ho vyválejte na placku asi 3 mm vysokou. Položte ji na kulatou formu (ideálně se zkosenými stěnami) o průměru 24 cm a těsto do ní opatrně vmáčkněte. Okraje těsta začistěte, dobře to jde kuchyňskými nůžkami. Formu dejte do ledničky a vyndejte druhý bochánek těsta.
- Vypeckované třešně, cukr, mandlový extrakt, citronovou šťávu a škrob dejte do velké mísy a dobře promíchejte.
- Druhý bochánek těsta rozválejte na placku a rozkrájejte ji na proužky, hezky vypadají vykrojené rádýlkem se zvlněnými okraji.
- Těsto ve formě naplňte náplní a poklaďte kousky másla. Navrch udělejte mřížku z proužků těsta a v okrajích ji spojte se spodním těstem. Celý koláč dejte na 30 minut do ledničky a mezitím předehřejte troubu na 200 °C .
- Chcete-li, můžete mřížku před pečením ještě potřít rozšlehaným vejcem. Posypte ji hrubým cukrem a mandlovými lupínky. Koláč vložte na střední příčku trouby a dejte pod něj plech. Pečte 15 minut, pak teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte ještě 35 až 45 minut, až bude těsto zlaté a náplň bude hezky probublávat. Před podáváním ho nechte úplně vychladnout.