Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
redakce Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity

Tiramisu kuličky

Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Třešňový páj

Třešňový páj

Třešňový páj Zdroj: Johana Pošová

  • Zavřít
Třešňový páj

Třešňový páj Zdroj: Johana Pošová

Moje hodnocení
19x

V náplni je trochu ubráno cukru, čímž se tahle báječná americká klasika blíží středoevropským chutím. Úžasně křehké a lístkující těsto, typické pro tyto páje, by obstálo v té nejvyšší soutěži.

8 porcí
60 minut
Seznam.cz banner

Těsto

  • hladká mouka 2 a 1/2 hrnku + na poprášení
  • máslo (hodně vychlazené a nakrájené na kostičky (nakrájené ho dejte na 15 minut do mrazáku)) 225 g
  • sůl 1 lžička
  • cukr 1 lžička
  • voda (ledová) 6–8 lžic

Náplň

  • višně (vypeckované) 5 hrnků
  • cukr krupice 1/2 hrnku
  • mandlové aroma 1/2 lžičky
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • kukuřičný škrob 3 lžíce
  • máslo (nakrájené na kousky) 1 lžíce
  • vejce 1 ks
  • cukr (na posypání)
  • sekané mandle 1 balíček
  • vejce (na potření) 1

PRIMA TIP: Vytvořit mřížku není nic zvlášť obtížného, ale pokud se vám do ní nechce, nechte druhou placku těsta nerozkrájenou, položte ji přes náplň a dobře spojte se spodním těstem, navrch udělejte několik zářezů, aby mohla při pečení unikat pára. Dále postupujte podle receptu. Obě verze jsou pro páje typické.

Článek

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!

Postup přípravy

  1. Mouku, cukr a sůl dejte do nádoby robotu a několikrát prošlehněte, aby se přísady promísily. Pak přidejte asi polovinu másla a také několikrát prošlehněte. Přidejte zbylé máslo a prošlehněte asi 6–8krát, aby největší kousky másla měly velikost asi jako hrášek.
  2. Směs zastříkněte několika lžícemi ledové vody a znovu ji prošlehněte. Pak přidávejte po lžících další vodu a vždy několikrát prošlehněte, až se směs začne spojovat do těsta. Když vezmete kousek směsi mezi prsty a zmáčknete ji, měla by držet pohromadě. Vody musíte přidávat jen velmi opatrně a po troškách, jinak by těsto bylo tuhé.
  3. Směs opatrně vyklopte na čistou suchou pracovní plochu a shrňte ji na hromádku. Hrudky těsta můžete několikrát stlačit hranou dlaně, rozetřete tím kousky másla a ty pak napomůžou vytvářet lístkující strukturu těsta.
  4. Těsto rozdělte na dvě části a oběma rukama z každé části vytvarujte plochý bochánek, ale pozor, těsto příliš nehněťte! Bylo by tuhé. V těstě by měly být vidět malé kousky másla – ty při pečení vytvoří křehké vrstvičky. Bochánky poprašte trochou mouky a zabalené ve fólii je dejte na 1 hodinu až 2 dny do ledničky.
  5. Vyndejte jeden bochánek a nechte ho 5 až 10 minut stát v pokojové teplotě, bude se lépe vyvalovat. Na lehce pomoučené ploše ho vyválejte na placku asi 3 mm vysokou. Položte ji na kulatou formu (ideálně se zkosenými stěnami) o průměru 24 cm a těsto do ní opatrně vmáčkněte. Okraje těsta začistěte, dobře to jde kuchyňskými nůžkami. Formu dejte do ledničky a vyndejte druhý bochánek těsta.
  6. Vypeckované třešně, cukr, mandlový extrakt, citronovou šťávu a škrob dejte do velké mísy a dobře promíchejte.
  7. Druhý bochánek těsta rozválejte na placku a rozkrájejte ji na proužky, hezky vypadají vykrojené rádýlkem se zvlněnými okraji.
  8. Těsto ve formě naplňte náplní a poklaďte kousky másla. Navrch udělejte mřížku z proužků těsta a v okrajích ji spojte se spodním těstem. Celý koláč dejte na 30 minut do ledničky a mezitím předehřejte troubu na 200 °C .
  9. Chcete-li, můžete mřížku před pečením ještě potřít rozšlehaným vejcem. Posypte ji hrubým cukrem a mandlovými lupínky. Koláč vložte na střední příčku trouby a dejte pod něj plech. Pečte 15 minut, pak teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte ještě 35 až 45 minut, až bude těsto zlaté a náplň bude hezky probublávat. Před podáváním ho nechte úplně vychladnout.

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Ořechové čtverečky s bílkovou krustou – voňavé kousky s křehkým základem a nadýchanou ořechovou peřinkou Sladké

Ořechové čtverečky s bílkovou krustou – voňavé kousky s křehkým základem a nadýchanou ořechovou peřinkou

Kuřecí srdíčka na houbách s bramborovými kroketami – tradiční jídlo s vůní lesa a křupavou přílohou Maso

Kuřecí srdíčka na houbách s bramborovými kroketami – tradiční jídlo s vůní lesa a křupavou přílohou

Anglická snídaně trochu jinak – podávaná podobně jako populární šakšuka Recepty

Anglická snídaně trochu jinak – podávaná podobně jako populární šakšuka

Grilovací klobásky s nastavovanou bramborovou kaší – tip, jak dostat do jídelníčku kroupy Maso

Grilovací klobásky s nastavovanou bramborovou kaší – tip, jak dostat do jídelníčku kroupy

Italské panettone – nadýchaný sváteční bochánek plný ovoce, vůní a tradic Sladké

Italské panettone – nadýchaný sváteční bochánek plný ovoce, vůní a tradic

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone Sladké

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku Sladké

Sypaný ovesný koláč s tvarohem a rozinkami – jednoduchý a vláčný moučník do jednoho pekáčku


Přečtěte si také

Prostřeno!
Prostřeno: Avokádový tatarák s lososem a bagetou

Prostřeno: Avokádový tatarák s lososem a bagetou

Prostřeno!
Prostřeno: Brokolicová krémová polévka

Prostřeno: Brokolicová krémová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka s bramborovým a batátovým pyré

Prostřeno: Vepřová panenka s bramborovým a batátovým pyré

Prostřeno!
Prostřeno: Panna cotta s hroznovým vínem

Prostřeno: Panna cotta s hroznovým vínem

Sladké
Ořechové čtverečky s bílkovou krustou – voňavé kousky s křehkým základem a nadýchanou ořechovou peřinkou

Ořechové čtverečky s bílkovou krustou – voňavé kousky s křehkým základem a nadýchanou ořechovou peřinkou

Novinky
Tipy na mikulášskou nadílku: čokoládky, sladkosti, ale i čaje nebo ovocné kapsičky

Tipy na mikulášskou nadílku: čokoládky, sladkosti, ale i čaje nebo ovocné kapsičky

Maso
Kuřecí srdíčka na houbách s bramborovými kroketami – tradiční jídlo s vůní lesa a křupavou přílohou

Kuřecí srdíčka na houbách s bramborovými kroketami – tradiční jídlo s vůní lesa a křupavou přílohou

Soutěžící
Maya Božovská chce mistrovi dokázat, že se v ní spletl

Maya Božovská chce mistrovi dokázat, že se v ní spletl

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Sladké
Ořechové čtverečky s bílkovou krustou – voňavé kousky s křehkým základem a nadýchanou ořechovou peřinkou

Ořechové čtverečky s bílkovou krustou – voňavé kousky s křehkým základem a nadýchanou ořechovou peřinkou

Italské panettone – nadýchaný sváteční bochánek plný ovoce, vůní a tradic Sladké

Italské panettone – nadýchaný sváteční bochánek plný ovoce, vůní a tradic

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone Sladké

Tiramisu kuličky obalené v kakau – nepečené potěšení s vůní kávy a jemností mascarpone

Maso
Kuřecí srdíčka na houbách s bramborovými kroketami – tradiční jídlo s vůní lesa a křupavou přílohou

Kuřecí srdíčka na houbách s bramborovými kroketami – tradiční jídlo s vůní lesa a křupavou přílohou

Anglická snídaně trochu jinak – podávaná podobně jako populární šakšuka Recepty

Anglická snídaně trochu jinak – podávaná podobně jako populární šakšuka

Grilovací klobásky s nastavovanou bramborovou kaší – tip, jak dostat do jídelníčku kroupy Maso

Grilovací klobásky s nastavovanou bramborovou kaší – tip, jak dostat do jídelníčku kroupy

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Kučera ostře k ANO a SPD za obhajobu Turka: Divím se, že si berete na bedra hajlujícího nácka PŘEHLEDNĚ: Požár v Hongkongu je nejhorší za desítky let. Roli mohlo hrát bambusové lešení Dusno ve Sněmovně: Nic nekomentujte, vyjel Hladík na Okamuru. Vytočila ho tajemná poznámka

prima-zeny

Vyřádím se přes den a domů ze mě přijde jen zbytek, říká Patrik Hartl o manželství Satana vyměnila za Ježíše. Valerie hledá muže, který unese její submisivitu Do finále postoupilo pět hráčů. Věrní mezi sebou mají stále ďábelskou Miu

prima-zoom

Dívka popsala svou smrt i předchozí rodinu Adolf Hitler vyhrál volby v Namibii. Je zde oblíbený a se svým jménem nic dělat nehodlá Dva Rusové a Američan letí k ISS. Podívejte se živě na dokování lodi Sojuz MS-28

prima-fresh

Ořechové čtverečky s bílkovou krustou – voňavé kousky s křehkým základem a nadýchanou ořechovou peřinkou Tipy na mikulášskou nadílku: čokoládky, sladkosti, ale i čaje nebo ovocné kapsičky Kuřecí srdíčka na houbách s bramborovými kroketami – tradiční jídlo s vůní lesa a křupavou přílohou

prima-cool

Stranger Things 5 boří internet Seriálový Amadeus má v novém traileru k Formanově klasice fakt hodně daleko Tvůrci Stranger Things řekli, co je třeba si zopakovat před sledováním páté řady

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoce zase bez sněhu! První předpověď počasí radost nedělá I čemeřice je vánoční květina. Chcete, aby vám kvetla doma na Vánoce? Adventní svícen zvládnete udělat sami. Snadný návod krok za krokem

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.