Na dresink
- cukr
- limetková šťáva
- rybí omáčka
- chilli (sušené, drcené)
Na salát
- hovězí nízký roštěnec 500 g
- sójová omáčka (lehká) 2 lžíce
- červená cibule 200 g
- koriandr (čerstvý) 30 g
- máta (čerstvá) 30 g
- šalotka (osmažená) 20 g
- lotosový kořen (chips z lotosového kořenu na ozdobu)
„Pěkná asijská věc! Thajská kuchyně mi připadá moc hezká, je slaná, kyselá a sladká. Slanost pochází z rybí omáčky, což je hrozně hnusná smradlavá věc – nepochopím, že z něčeho tak odporného vzniknou tak dobrá jídla. Jsou to vlastně zkvašené fermentované rybičky, které se používají jako solidlo… Pro celkovou ostrost jídla je rozhodující druh a množství použitého chilli. Já používám spíš ty větší papričky, které až tak moc nepálí.“ Roman Paulus
Postup přípravy
- Nejdřív si připravte dresink, měl by chutnat sladce, slaně, kysele a ostře. Poměr surovin ale zvolte podle své chuti.
- Maso očistěte, nakrájejte na plátky a namarinujte v lehké sójové omáčce. Potom ho ogrilujte, ideálně na dřevěném uhlí, aby zůstalo rare (jemně propečené), tedy asi 2 minuty z každé strany. Pokud vaříte doma, klidně maso připravte na pánvi. Nechte ho 10 minut odpočinout.
- Odpočinuté maso nakrájete na tenké plátky napříč vláken a smíchejte s nasekanými bylinkami, nakrájenou cibulí a připraveným dresinkem.
- Podávejte na talíři s banánovým listem, ozdobte smaženou šalotkou a chipsem z lotosového kořene. Je to taková kuchařská frajeřinka, ale velmi efektní. Přitom stačí kořen lotosu nakrájet na tenoučké plátky a v oleji osmažit jako chipsy.