Suroviny
- máslo (změklé ) 120 g
- cukr krupice 230–270 g
- vanilka (semínka z 1 vanilky nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu)
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- vejce (pokojové teploty, žloutky a bílky oddělené) 4 ks
- mleté mandle (jemně ) 240 g
- ricotta (nebo jemný krémový sýr) 300 g
- mandle (mandlové lupínky na ozdobu)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Kulatou koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte papírem na pečení včetně stěn.
- Máslo, 165 g cukru, vanilku a citronovou kůru utřete do světlé a nadýchané pěny. Pak postupně zatírejte žloutky, až bude směs stejnorodá. Nakonec zatřete mleté mandle a ricottu.
- Bílky ušlehejte ve zcela čisté míse do polotuha. Pramínkem vsypávejte zbylý cukr a šlehejte, až vznikne tuhý sníh. Třetinu ho zlehka zatřete k předchozí směsi, pak po částech zatřete zbytek.
- Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte, hustě posypte mandlovými lupínky a pečte 40 až 45 minut, až bude těsto propečené a koláč na dotek pevný. Nechte ho zcela vychladnout ve formě. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Vláčný mandlový koláč bez mouky Zdroj: Marek Kučera