Vláčný mandlový koláč bez mouky

Moje hodnocení
12x

Tento mandlový koláč pochází z repertoáru australské kulinární superhvězdy Donny Hay, což je samo o sobě nejlepší doporučení – znamená to totiž jednoduchý a logický postup a naprosto spolehlivý recept. A opravdu v něm není ani trochu mouky.

6 porcí
90 minut

Suroviny

  • máslo (změklé máslo) 120 g
  • cukr krupice 230–270 g
  • semínka z 1 vanilky nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z 1 velkého citronu
  • vejce pokojové teploty, žloutky a bílky oddělené 4 ks
  • jemně mleté mandle 240 g
  • ricotta nebo jemný krémový sýr 300 g
  • mandlové lupínky na ozdobu
  • moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Kulatou koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte papírem na pečení včetně stěn.
  2. Máslo, 165 g cukru, vanilku a citronovou kůru utřete do světlé a nadýchané pěny. Pak postupně zatírejte žloutky, až bude směs stejnorodá. Nakonec zatřete mleté mandle a ricottu.
  3. Bílky ušlehejte ve zcela čisté míse do polotuha. Pramínkem vsypávejte zbylý cukr a šlehejte, až vznikne tuhý sníh. Třetinu ho zlehka zatřete k předchozí směsi, pak po částech zatřete zbytek.
  4. Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte, hustě posypte mandlovými lupínky a pečte 40 až 45 minut, až bude těsto propečené a koláč na dotek pevný. Nechte ho zcela vychladnout ve formě. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Další neodolatelné recepty na odlehčené moučníky najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH, které je v prodeji od 11. března:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty