Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- hladká mouka 250 g
- máslo 250 g
- zakysaná smetana 200 g
- žloutek (rozšlehané) 3 ks
- sůl
- hladká mouka
- žloutek (na potření před upečením) 2 ks
- máslo (na potření po upečení) 3 plné lžíce
Kvásek
- mléko (vlažné) 250 ml
- cukr krupice 10 g
- droždí 42 g
Posypka
- polohrubá mouka 250 g
- máslo 200 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
Náplň
- tvaroh 2 kostky
- vanilkový cukr 1 lžíce
- cukr krupice 3 lžíce
- vejce 1 ks
- sušené rozinky (den předem oprat a namočit do tuzemáku)
Vrchní část koláče
- švestková povidla
- moučkový cukr 1 lžíce
- rum
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kvásek. Do větší mísy s vlažným mlékem rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
- Mezitím si připravte posypku – máslo nakrájejte na malé kostky, přidejte k němu mouku a cukr, ručně vytvořte jemnou posypku bez velkých hrudek.
- Do velké mísy od robota prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, rozšlehané žloutky, sůl, smetanu a máslo. Těsto nechte hníst (pokud je řídké, přisypejte mouku). Jakmile těsto tvoří bublinky, tzv. „prosí“, zaprašte ho lehce moukou a nechte pod utěrkou půl hodiny kynout.
- Po uplynutí této doby dejte těsto opět hníst (přibližně na 10 minut) a pak ho opět zaprašte trochou mouky a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň (smícháním všech ingrediencí), přichystejte si také marmelády, případně ovoce a žloutky na potření.
- Po nakynutí rozdělte těsto na moukou posypané ploše na 4 stejně velké bochánky. Každý bochánek lehce roztáhněte prsty a naplňte ho připraveným tvarohem, uzavřete jako knedlík a lehce zaoblete v ruce.
- Připravte si 4 velké plechy. Vyložte je pečicím papírem a na každý z nich přeneste jeden bochánek. Válečkem bochánky opatrně rozválejte do všech stran tak, aby z nich byly tenké placky. Rozválené koláče nechte na plechu kynout dalších 20 minut. Poté potřete okraje koláčů rozšlehanými žloutky a střed namažte povidly, marmeládou nebo poklaďte ovocem. Nakonec je zasypejte posypkou.
- Pečte na 165 °C přibližně 25–30 minut pomocí funkce PlusSteam. Během pečení rozpusťte máslo, kterým koláče ihned po upečení pokapejte a potřete také jejich okraje, aby byly měkké, voňavé a lahodné. Máslem nešetřete.
- Pokud troubu s párou nevlastníte, pečte koláče na 170 °C přibližně 20–25 minut nebo dokud nezezlátnou.