návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dušené hovězí s hráškem

Hodnoceno: 3x
4 porce
do 2 hodin
Dušené hovězí s hráškem
Autor: Pradobroty.cz Dušené hovězí s hráškem
Dušené hovězí maso je velmi jednoduché a velmi chutné. Masu stačí opravdu maličko koření a vykouzlíte silnou a výbornou šťávu – jen je potřeba maso dlouho dusit nebo použít tlakový hrnec.

Zelený hrášek se přidává až nakonec a vytvoří v chuti příjemnou tečku. Dá se ale vynechat nebo lze použít i další zeleninu, kterou máte rádi – kukuřici, fazolové lusky, papriku a další. Jen ji v omáčce dostatečně povařte, aby byla měkká.

Postup

  1. Maso omyjte, okrájejte a nakrájejte na dvoucentimetrové kostky. Vydatně osolte a opepřete.
  2. Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte.
  3. Sádlo vložte do hrnce a rozpalte. Vsypejte cibuli, stáhněte oheň na polovinu a asi 10 minut restujte do zlatohněda. Zvyšte plamen a přisypejte všechno maso, které zprudka ze všech stran osmahněte. Maso pustí šťávu a tu nechte zcela vyvařit.
  4. Základ posypejte moukou (hraškou) minutu míchejte, přidejte sladkou papriku a opět minutu míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a pak pod poklicí na mírném plameni duste asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud použijete tlakový hrnec, stačí dusit pod tlakem asi 50 minut.
  5. Když je maso měkké, přisypejte hrášek (může být mražený, čerstvý nebo nakládaný -– ten zceďte a propláchněte) a nechte ještě pět minut dusit.
  6. Podávejte s rýží, knedlíkem nebo pečivem.

Dušené hovězí s hráškem  Foto: Dušené hovězí s hráškem, foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.