Suroviny
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Do hrnce dáme vodu a mléko a na středním plameni zahříváme. Přidáme sůl a cukr a mícháme, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Poté přidáme máslo, zvýšíme plamen, aby se máslo rozpustilo. Stále mícháme, aby se mléko nepřipálilo. Odstavíme z plamene a vmícháme mouku. Plamen snížíme, hrnec vrátíme na plamen a mícháme tak dlouho, dokud se těsto neodlepuje od hrnce.
- Těsto necháme vychladnout. Následně do něj zamícháme postupně vajíčka, jedno po druhém, a vypracujeme hladké těsto. Při přidávání vajíček je potřeba mít trpělivost, protože nejdřív se vám může zdát, že se vajíčka s těstem nespojují. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme v dostatečném rozestupu malé kopečky o velikosti ořechu (těsto při pečení zdvojnásobí svůj objem). Na závěr uhladíme kopečky prstem namočeným ve vodě.
- Pečeme v troubě při 200 °C cca 18–20 minut do zlatohněda. Pozor! Při pečení nesmíme vůbec během prvních deseti minut troubu otevírat, jinak by profiterolky nevyskočily. Po upečení je nechte vychladnout na podložce. Do spodní části profiterolek vytvoříme pomocí ostré špejle malé dírky, kterými budeme později plnit krém. Na krém si vyšleháme zahuštěné mléko spolu s vychlazeným mascarpone a šlehačkou do hustého krému.
- Krémem naplníme cukrářský sáček s tenkou špičkou. Špičku vložíme do vytvořeného otvoru v profiterolce a naplníme krémem. Profiterolka se trošku nafoukne, ale dáváme pozor, aby nám krém z profiterolek nevytékal. Dáme vychladit do lednice.