Suroviny
- máslo (studené) 90 g
- hladká pšeničná mouka 440 g
- voda (vlažná) 220 ml
- sušené droždí 1 sáček
- cukr krystal 1 lžička
- vejce 1 ks
- mletý mák (lze vynechat) 1 lžíce
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- V rendlíku rozpusťte na mírném stupni 70 g másla a nechte ho trochu zchladnout.
- Ve větší míse promíchejte mouku, vodu, droždí, cukr, rozpuštěné máslo a sůl a vypracujte hladké těsto – zpracovávejte ho tak dlouho, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn mísy. V robotu použijte hnětací hák. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Pánev vhodnou do trouby (o průměru 27 cm) vymažte zbylým máslem. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a vytvarujte z něj kuličky o hmotnosti 75–80 g. Skládejte je do vymazané pánve, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a vidličkou vyšlehejte vejce. Pak potřete kuličky vejcem a posypte je mákem. Pánev vložte do trouby a pečte těsto 30 až 32 minut.
- Upečené housky nechte chladnout v pánvi ještě 10 minut a pak je podávejte.
Vyzkoušejte také jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta