Suroviny
- slanina 50 g
- brambory (velká) 1 ks (120 g)
- bílé kysané zelí 120 g
- vejce 2 ks
- zadní hovězí maso (nejlépe falešná svíčková) 600 g
- cibule (větší) 1 ks
- sádlo 2–3 lžíce
- vývar (hovězí nebo zeleninový) 1 litr
- hladká mouka 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vařené brambory (nebo bramborový knedlík k podávání)
Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na drobné kostičky do pánve a opékejte ji na středním stupni, až pustí tuk a začne být křupavá. Mezitím oloupejte bramboru a nakrájejte ji na kostičky.
- Zelí slijte, pokrájejte nahrubo a přidejte k vyškvařené slanině. Restujte pár minut, až se odpaří veškerá tekutina. Přidejte brambory a promíchejte. Vejce prošlehejte a přilijte k zelí. Míchejte, až vznikne kompaktní směs. Osolte ji, opepřete, promíchejte a nechte vychladnout.
- Z masa ukrojte čtyři stejně silné plátky. Pořádně je rozklepejte, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opékejte ji v širším kastrolu na rozehřátém sádle na středním stupni dohněda.
- Do středu každého plátku masa dejte čtvrtinu zelné směsi. Lehce ji rozetřete a plátek zarolujte tak, aby z něj náplň nevykukovala. Plátky spíchněte párátkem a ovažte provázkem. Vložte je do kastrolu k cibuli a opečte je ze všech stran dohněda.
- Opečené závitky zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a duste doměkka. Podle kvality masa to trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny.
- V menší pánvi orestujte nasucho mouku do světle hněda. Odstavte ji. Měkké závitky vyjměte a do omáčky vmíchejte opraženou mouku. Povařte 2 minuty a sceďte.
- Závitky podávejte přelité omáčkou s vařenými brambory či bramborovým knedlíkem.
Vyzkoušejte také recept na tradiční španělské ptáčky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Španělský ptáček podle Romana Vaňka