Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Maso
Maso
Jihomoravská kuchařka
Pin it

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Podhorácký závitek z hovězího masa s náplní z brambor, zelí a vajec

Podhorácký závitek z hovězího masa s náplní z brambor, zelí a vajec

Podhorácký závitek z hovězího masa s náplní z brambor, zelí a vajec Zdroj: Jihomoravská kuchařka

  • Zavřít
Podhorácký závitek z hovězího masa s náplní z brambor, zelí a vajec

Podhorácký závitek z hovězího masa s náplní z brambor, zelí a vajec Zdroj: Jihomoravská kuchařka

Moje hodnocení
21x

Podhorácko se rozkládá od Jemnice přes Velké Meziříčí až po Moravský Krumlov. Hovězí maso tu plní jak jinak než zelím a také slaninou, brambory a vejci. Po ochutnání si ho už nikdy nespletete se záhoráckým závitkem, který se dělá z vepřového bůčku a zelí a který pochází původně ze Slovenska.

4 porce
150 minut
česká
Seznam.cz banner

Suroviny

  • slanina 50 g
  • brambory (velká) 1 ks (120 g)
  • bílé kysané zelí 120 g
  • vejce 2 ks
  • zadní hovězí maso (nejlépe falešná svíčková) 600 g
  • cibule (větší) 1 ks
  • sádlo 2–3 lžíce
  • vývar (hovězí nebo zeleninový) 1 litr
  • hladká mouka 50 g
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • vařené brambory (nebo bramborový knedlík k podávání)

Krůtí ptáčky plněné jablky s pečenými špekovými knedlíky Maso

Krůtí ptáčky plněné jablky s pečenými špekovými knedlíky

21
Záhorácký vepřový závitek plněný kysaným zelím Recepty

Záhorácký vepřový závitek plněný kysaným zelím

43
Plněné hovězí závitky na pivu Recepty

Plněné hovězí závitky na pivu

30
Vepřové závitky s kysaným zelím Recepty

Vepřové závitky s kysaným zelím

23
Vepřové závitky s jablky a křenem Recepty

Vepřové závitky s jablky a křenem

18
Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky Recepty

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky

34

Postup přípravy

  1. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky do pánve a opékejte ji na středním stupni, až pustí tuk a začne být křupavá. Mezitím oloupejte bramboru a nakrájejte ji na kostičky.
  2. Zelí slijte, pokrájejte nahrubo a přidejte k vyškvařené slanině. Restujte pár minut, až se odpaří veškerá tekutina. Přidejte brambory a promíchejte. Vejce prošlehejte a přilijte k zelí. Míchejte, až vznikne kompaktní směs. Osolte ji, opepřete, promíchejte a nechte vychladnout.
  3. Z masa ukrojte čtyři stejně silné plátky. Pořádně je rozklepejte, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opékejte ji v širším kastrolu na rozehřátém sádle na středním stupni dohněda.
  4. Do středu každého plátku masa dejte čtvrtinu zelné směsi. Lehce ji rozetřete a plátek zarolujte tak, aby z něj náplň nevykukovala. Plátky spíchněte párátkem a ovažte provázkem. Vložte je do kastrolu k cibuli a opečte je ze všech stran dohněda.
  5. Opečené závitky zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a duste doměkka. Podle kvality masa to trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny.
  6. V menší pánvi orestujte nasucho mouku do světle hněda. Odstavte ji. Měkké závitky vyjměte a do omáčky vmíchejte opraženou mouku. Povařte 2 minuty a sceďte.
  7. Závitky podávejte přelité omáčkou s vařenými brambory či bramborovým knedlíkem.

Vyzkoušejte také recept na tradiční španělské ptáčky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Španělský ptáček podle Romana Vaňka

Jihomoravská kuchařka

Zdroj receptu

Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka Jihomoravská kuchařka

Přírodní podmínky a ohraničenost oblasti odedávna určovaly pěstované plodiny a tím i jídelníček a lidové tradice. Zatímco ve městech je překryly vynálezy průmyslové revoluce, na venkově se stále v menší či větší míře drží. Jednou z oáz regionálních tradic je jižní Morava, která vyniká nejen krásnou krajinou, ale lahodnými specialitami s často vtipnými názvy. Šéfkuchař Radek Pálka ve svém putování po jihomoravském kraji ukazuje bohatost zdejší kuchyně i pestrost pokrmů z pár skromných surovin. Už samotné listování vzbuzuje chuť k jídlu. Naštěstí většinu ingrediencí najdete doma nebo koupíte v obchodě a můžete se hned pustit do vaření.

Vydalo nakladatelství Grada.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky vejce maso hovězí maso omáčka zelí jižní Morava sádlo slanina kysané zelí

Návrhy pro vás

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta Sladké

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta


Přečtěte si také

Novinky
Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Soutěžící
Julius Oračko je zvědavý, jestli umí dobře vařit

Julius Oračko je zvědavý, jestli umí dobře vařit

Novinky
Proč dává Mikuláš dětem nadílku? Stal se dokonce patronem prostitutek a vězňů

Proč dává Mikuláš dětem nadílku? Stal se dokonce patronem prostitutek a vězňů

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Prostřeno!
Prostřeno: Bublanina Honzy Bendiga

Prostřeno: Bublanina Honzy Bendiga

Prostřeno!
Prostřeno: Veganská bublanina pro Mirku

Prostřeno: Veganská bublanina pro Mirku

Prostřeno!
Prostřeno: Churdi Armin a Marikle podle Honzy Bendiga

Prostřeno: Churdi Armin a Marikle podle Honzy Bendiga

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta Sladké

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

Maso
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Zoufalá situace v Chersonu: Desítky tisíc lidí se ocitly po zásahu Rusů bez tepla Nález dvou mrtvých v plzeňské sauně. Příčinu skonu páru vyšetřuje policie Zemřel Theodor Pištěk. Významný malíř a výtvarník se podílel i na oscarovém filmu Amadeus

prima-zeny

Ondřej Brzobohatý má trauma z čertů. Přiznal, zda byl hodné nebo zlobivé dítě Hradní pán má být konstantou, říká Vojta Kotek. Humor a horor ve hře mu připadají boží Vítězka Zrádců Mia: U policie jsem byla shořelá jako svíčka. Poznám, když mi partner lže

prima-zoom

Jak spánková apnoe ovlivňuje zdraví? Zima, hlad a války zdecimovaly Evropu i Asii. V tomto století byste se narodit nechtěli Přelezl šestimetrovou stěnu a nechal se sežrat lvicí. Podle záběrů si šel mladík pro smrt

prima-fresh

Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Proč dává Mikuláš dětem nadílku? Stal se dokonce patronem prostitutek a vězňů

prima-cool

Seriálové God of War hlásí velkou posilu Zack Snyder dostal u Netflixu padáka, ale finišuje nový film. Tady jsou první fotky Sci-fi propadák roku je nečekaně brzy online. Situace je však malinko složitější

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Proč Mikuláš chodí s čertem a andělem? Tradice mikulášské nadílky u nás i ve světě Kouzelná cesmína: Legendární vánoční dekoraci si můžete pěstovat Marcipánové brambory: Sladká mikulášská nadílka rychle a snadno

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.