Suroviny
- vepřové kosti 4 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- plnotučná hořčice
- křen (strouhaný) 4 lžíce
- slanina (plátky) 150 g
- jablka 2 ks (nebo více)
- smetana ke šlehání (33%) 150 ml
Postup přípravy
- Vepřové kotlety rozklepejte na tenké plátky, osolte a opepřete.
- Oškrábejte a nastrouhejte křen. Zapněte troubu na 180 °C, aby se před zapékáním předehřála.
- Jednu stranu potřete hořčicí a rozprostřete nastrouhaný křen, na křen položte plátek slaniny a na začátek kotlety přidejte měsíček jablka. Smotejte do závinu. Závin upevněte špejlemi, jehlicí nebo párátky.
- Závitky postupně přidávejte do zapékací mísy a položte na ně zbývající slaninu. Kolem závitků poskládejte měsíčky jablek a zalijte 3/4 kelímku smetany. Vložte zapékací mísu do trouby.
- Před koncem pečení (po půl hodině) přelijte závitky smetanou. Tou, ve které se pečou i tou, která ještě zbyla v kelímku.