Suroviny
- červená řepa (malé kulaté řepy + svěží mladé lístky řepy) 8 ks
- tvaroh (tučný) 200 g
- křen (čerstvý) cca 5cm kousek
- česnek 3 stroužky
- olivový olej ( ) 80 ml
- sůl
- dýňová semínka (dýňová, slunečnicová, lněná, lze použít i sezam, ořechy atd.) 150 g
- tymián
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 200 °C, řepy omyjte, osušte a každou zabalte natěsno do alobalu. Vložte je do pekáčku nebo plech a pečte hodinu až hodinu a půl (podle velikosti řepy).
- Mezitím si připravte dip: Polovinu oleje smíchejte s tvarohem, solí, pepřem, očištěným a nastrouhaným křenem a prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli. Když je řepa upečená, poznáte to také tak, že jde lehce propíchnout špejlí, opečte si nasucho na pánvi směs semínek. Stačí minuta, než se semínka rozvoní. Dají se péct i spolu s řepou v troubě, ale takto je máte lépe pod kontrolou.
- Pečenou řepu rozbalte, propíchejte špejlí nebo vidličkou, aby vyšla pára a nechte chvíli zchladnout. Jakmile to jde, řepy oloupejte. Nakrájejte je na klínky či plátky, rozložte na talíř, zakapejte zbylým olejem, poprašte solí, rovnoměrně je posypte semínky a doplňte bohatou dávku dipu a lístky rukoly nebo řepy. Ozdobte tymiánem a podávejte.